Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Amerikaanse provider Verizon sluit poort 25 in strijd tegen spambots

  • Door
  • Veenman
  • geplaatst op
  • 19 februari 2009 08:01 uur

VerizonVerizon is bij uitstek de Amerikaanse provider met de meeste zombie pc’s binnen haar netwerk die spam versturen en zodoende door Spamhaus in de CPL blacklist zijn opgenomen. Totaal gaat het om meer dan 58.000 IP-adressen. Ter vergelijking de nummer twee Comcast heeft ‘maar’ ruim 27.000 IP-adressen die zijn geblacklist door Spamhaus. Verizon heeft nu bekend gemaakt maatregelen te nemen om een einde te maken aan haar nummer één notering, meldt Security Fix.

Een van de maatregelen die Verizon gaat nemen is om poort 25 dicht te gooien. In het vervolg moeten Verizon abonnees poort 587 gebruiken, de algemeen geaccepteerde alternatieve poort voor e-mail. Het belangrijkste verschil is echter dat voor het gebruik van die poort authenticatie – met behulp van gebruikersnaam en wachtwoord – verplicht is. Helaas gaat het waarschijnlijk nog even duren voor dat poort 25 definitief dicht gaat bij Verizon. Eerst zullen alle klanten tijdig worden geïnformeerd en geholpen worden om voortaan hun e-mail via poort 587 te sturen.

Overigens zal het effect dat de blokkade van Verizon heeft op de totale hoeveelheid zombie pc’s die spam versturen beperkt zijn. Er zijn namelijk wereldwijd 18 providers met nóg meer spam versturende zombie pc’s in hun netwerk die gezamenlijk een ruim twee en half miljoen spam versturende zombie pc’s in hun netwerk hebben. De absolute nummer één op de CPL blacklist van Spamhaus is Turk Telekom, met 392.000 zombie pc’s die geblacklist zijn.

Wido, 19 februari 2009 8:35 am

Je ziet dat bij malafide praktijken Transit providers de stekker er nog wel eens uit trekken.

Zou dat ook niet een idee zijn voor Turk Telecom, dat de transits daar eens gaan dreigen met het feit dat ze de stekker er uit gaan trekken?

Danny van der Mast, 19 februari 2009 12:29 pm

Ik ben bang dat dit niet veel effect zal hebben op lang termijn. In Nederland mag de poort dan ook gesloten zijn, maar deze is nog wel open voor de emailserver van de eigen provider. Deze controleert of er teveel spam uitgaat of niet. Als iedereen gebruik moet maken van poort 587, wordt dit al snel aangepast in de spambots. Zo wordt het probleem dus enkel verschoven.

Tududud, 19 februari 2009 12:54 pm

Wido, ik denk echt dat transit partijen de grootste ISP van een land gaan afsluiten ... Daar verdienen ze veel te veel op.

Wilfried Dudink, 19 februari 2009 3:47 pm

Wido, Tududud,

Het afluiten van een Transit klant heeft wel wat meer voeten in de aarde.
Uiteraard kan dit alleen op jurische gronden. Dus bewezen "malafide" praktijken. De Transit provider zal dus op de hoogte moeten worden gesteld dat zijn klant dus illegale praktijken er op na houdt.
Dus is dit geval, als Turk Telecom zelf verantwoordelijk is voor het uitsturen van SPAM, en dit wordt onderbouwd door een officiele instantie, zal een Transit provider actie kunnen ondernemen. Immers, als dit niet het geval is pleegd de Transit provider contractbreuk.

Marco, 19 februari 2009 6:11 pm

Ik mag aannemen dat deze filtering alleen voor uitgaand SMTP-verkeer zal gelden. Want wat is er op tegen om mensen wel mail te laten ontvangen op hun eigen server (en eigen domein)?

Hopenlijk houden zie hier rekening mee bij Verizon!

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.