Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Internet pionieer gaat nieuw internet ontwerpen

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 29 mei 2007 10:41 uur

Een bedrijf dat een belangrijke rol gespeeld heeft bij de bouw van ARPANET, wat uiteindelijk geworden is tot het internet dat we nu kennen, gaat vanaf de tekentafel een nieuw internet ontwerpen. BBN Technologies Inc. krijgt voor het Global Environment for Network Innovations (GENI), gedurende vier jaar 10 miljoen dollar van de de National Science Foundation (NSF).

Veel onderzoekers willen de onderliggende architectuur van het internet herontwikkelen en denken dat daarbij een schone start de enige oplossing is om huidige beveiliging, mobiliteit en andere uitdagingen die zijn ontstaan sinds 1969, het hoofd te kunnen bieden.

De NSF heeft al verschillende universitaire projecten gefinancierd in het kader van het Future Internet Network Design (FIND). Veel werk aan GENI is uitgevoerd door professoren en andere onderzoekers. Door BBN aan boord te halen, komt er een lading fulltime medewerkers aan boord, zo stelt Larry Peterson, chairman of computer science van Princeton University en hoofd van de GENI planning group.

De verwachting is dat er totaal 350 miljoen dollar zal worden geïnvesteerd in GENI. Wanneer het nieuwe internet daadwerkelijk in gebruik zal worden genomen voor andere dan onderzoeksdoeleinden, dan zullen daar miljarden mee gemoeid zijn, voor de vervanging van apparatuur en het herschrijven van software. Al is de verwachting dat een nieuw internet enige tijd parallel zal draaien naast het internet zoals we dat nu kennen. Al verwacht ik persoonlijk dat dat dan wel even zal duren, gekeken naar het feit dat de noodzakelijke migratie van IPv4 naar IPv6 ook heel langzaam gaat.

Het GENI project is niet het enige initiatief om een nieuw internet te ontwikkelen, de Stanford University is onder de naam ‘Clean Slate Design for the Internet‘ er ook mee bezig.

Via: Yahoo! News

AlexanderOnline, 29 mei 2007 9:06 pm

Ik ben erg benieuwd wat voor nieuwe dingen ze bedacht hebben die beter zijn. Want het is nog niet echt concreet door te denken dat je met een herontwerp vast wel de problemen oplost. Hou ons op de hoogte ;)

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.