Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

“ISP’s verantwoordelijk voor uitgaande dataverkeer”

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 27 mei 2007 19:56 uur

Het grootste risico voor het huidige internet zijn de maar liefst 125.000.000 PC’s die zijn geïnfecteerd met een trojan en onderdeel uit maken van een botnet, zo stelt Dave Rand, chief technologist, Internet content security bij Trend Micro. Verder stelt hij dat er zo’n 17 gbit aan dataverkeer door botmasters op een doel kan worden afgestuurd, waarmee praktisch elk bedrijf uit de lucht kan worden gehaald.

ISP’s zouden hun verantwoordelijkheid moeten nemen en maatregelen moeten nemen om te voorkomen dat abonnees geïnfecteerd raken. De maatregelen die ISP’s zouden volgens Rand zich voornamelijk moeten richten op goede voorlichting aan abonnees en daarnaast het blokkeren van veel misbruikte poorten, al zouden gebruikers die weten wat ze doen de poorten die ze nodig hebben wel moeten kunnen deblokkeren.

Ook zijn ISP’s verantwoordelijk voor het dataverkeer dat hun netwerk verlaat. ISP’s zouden op dat gebied hun verantwoordelijkheid (meer) moeten nemen. Als goed voorbeeld wijst Rand op AOL dat aan het einde van het vorige millennium de grootste bron van spam was. Op dit moment wordt niet legitiem dataverkeer dat het AOL netwerk probeert te verlaten geblokkeerd, waardoor ondanks het feit dat ongeveer een kwart van de AOL abonnees met malware is geïnfecteerd, het AOL netwerk nauwelijks meer een bron van niet legitiem dataverkeer is.

Het is ook niet moeilijk om niet legitiem dataverkeer te detecteren. Wanneer PC meer dan 100 e-mailtjes per minuut aan het uitsturen is, dan kun je er vergif op innemen dat die niet handmatig zijn geschreven, zo stelt Rand. Verder stelt hij dat ISP’s in de unieke positie verkeren om een IP-adres aan een specifieke gebruiker te koppelen, waardoor ze in staat zijn om gebruikers wiens PC’s niet legitiem dataverkeer genereren, daarop kunnen aanspreken.

Via: iTWire

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.