Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Breedband Arnhem van start

  • Door
  • Veenman
  • geplaatst op
  • 23 februari 2009 08:05 uur

Breedband ArnhemNaast de Dataman ISP Kartcompetitie heeft Dave Aaldering zijn tanden gezet in een nieuw project. Met Breedband Arnhem start hij een nieuwe provider die supersnel internet via glasvezel bereikbaar wil maken voor MKB bedrijven in Arnhem. In een later stadium wil hij met Breedband Arnhem ook  proberen om consumenten aan te sluiten.

Aaldering verhuisde afgelopen jaar met zijn bedrijf naar het WTC Arnhem-Nijmegen. Hij koos met name voor deze locatie vanwege de goede bereikbaarheid in het centrum van Arnhem. Bij de goede bereikbaarheid met het openbaar vervoer en auto bleef de digitale bereikbaarheid volgens Aaldering ver achter.

Dankzij een geslaagde vraagbundeling met een tiental bedrijven die ook gevestigd zijn in het WTC Arnhem-Nijmegen werd het volgens Aaldering mogelijk het gebouw op glasvezel aan te sluiten. Tegelijkertijd is Breedband Arnhem haar IP netwerk (AS5524) gestart om een stuk autonomie en schaalvoordeel in eigen handen te krijgen.

Het netwerk is 1 februari dit jaar in gebruik genomen. Afgelopen donderdag was de startbijeenkomst waar wethouder Economische Zaken van de gemeente Arnhem mevrouw Rita Weeda de eerste aansluitingen van Breedband Arnhem officieel opende. Ook sprak tijdens de opening Prof. Ir. Jaap van Till die als Lector Telecom Networks is verbonden aan de Hogeschool Arnhem Nijmegen.

Van Till maakte van de gelegenheid gebruik om het door hem bedachte “Registered Light Ray”  of RLR titel en register te introduceren. Met deze titel wil hij mensen die bijzonder hun best hebben gedaan op het gebied van de ontwikkeling van internet & breedband initiatieven op een leuke manier in het zonnetje zetten.  Na de toespraak van Van Till kreeg Aaldering als RLR symbool een “pigtail” in zijn revers gestoken.

Al met al de hoogste tijd om Aaldering een aantal vragen te stellen. Om te beginnen de prijs van een verbinding bij Breedband Arnhem. Aaldering antwoord hierop dat de prijs sterk afhankelijk is van de specifieke businesscase. Het uitgangspunt is dat de verbinding prijstechnisch bereikbaar moet zijn voor bedrijven in het MKB segment.

Ook vroeg ik aan Aaldering hoe hij zijn open kijk op breedband wil combineren met de belangen van Breedband Arnhem, dat toch een commercieel bedrijf is. Aaldering antwoord: “Ik geloof dat de waarde van een access netwerk ten goede moet komen aan de gebruikers. Die waarde komt voort uit de realisatie van het netwerk, wat mij betreft niet uit het bezit van de kabels en kastjes zoals bij de grote telecom operators vaak het geval is. Breedband Arnhem is vooral bezig om eindgebruikers slim te organiseren en van de kennis en kunde te voorzien om hen van maximale bandbreedte te kunnen laten profiteren. Met  deze werkzaamheden maken we waarde voor klanten en verdient Breedband Arnhem haar geld.”

“De enige juiste manier om duurzaam breedband aan te leggen” vervolgt Aaldering: “is volgens het Houses with Tails principe. Volgens dit principe hoort de local-loop tot aan de wijkcentrale (waar meerdere operators beschikbaar zijn) bij het huis of gebouw dat wordt aangesloten. Op deze manier kan niemand meer een tolpoortje op de local-loop zetten en is belang van de eindgebruiker ook in de toekomst gewaarborgd. In Nederland zijn we helaas nog niet overal zover. Tot die tijd probeert ik met Breedband Arnhem toch breedband voorzieningen kosteneffectief mogelijk te maken voor bedrijven. Het initiatief heeft daarom wel wat weg van missiewerk.” stelt Aaldering met een knipoog.

Op dit moment richt Aaldering zich met Breedband Arnhem op twee nieuwe locaties in Arnhem. Wat Aaldering betreft moet er bij succesvolle vraagbundeling nog dit jaar geleverd kunnen worden.

Tot slot was ik benieuwd of Aaldering wel tijd heeft voor dit nieuwe project naast Aaldering ICT en het organiseren van de Dataman ISP Kartcompetitie. Aaldering stelt het dat het soms wel heel erg druk is, maar dat hij het zo leuk vind dat hij erg graag overuren voor maakt. Daarnaast bestaat Aaldering ICT ondertussen uit vier personen en worden hem bij de  Dataman ISP Kartcompetitie ook de nodige taken uit handen genomen. We kunnen dus opgelucht adem halen, de organisatie van de  Dataman ISP Kartcompetitie is niet in gevaar 😉

Memnon, 23 februari 2009 9:30 am

Succes Dave!

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.