Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Duitse Ministerie van Milieu: EvoSwitch energiezuinig voorbeeld

  • Door
  • Randy ten Have
  • geplaatst op
  • 23 februari 2009 08:03 uur

EvoSwitch datacentrumHet Duitse Federale Ministerie van Milieu heeft een rapport uitgegeven met daarin ‘best-practices’ op het gebied van groene datacenter-initiatieven in Europa, de VS en Azië. EvoSwitch, het Haarlemse carrierneutrale datacenter dat CO2-neutraal opereert, is 1 van de 11 energiezuinige datacenters wereldwijd die wordt beschreven.

Het Duitse Federale Ministerie van Milieu heeft het rapport met ‘best practices ter wereld’ samengesteld op basis van onderzoek door het Borderstep Institute for Innovation and Sustainability. Het rapport is bedoeld als eye-opener en stimulans voor andere IT- en datacenter-managers, alsmede leveranciers van datacenter-apparatuur, om hun maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen wat betreft het energieverbruik in datacenters. Het rapport richt zich niet alleen op Duitsland, is geschreven in het Duits en Engels, en is tevens bedoeld voor verspreiding in ‘Brussel’.

“Het energieverbruik van servers en datacenters in Duitsland lag in 2008 op 10,1 TWh,” aldus Sigmar Gabriel, Federale Minister van Milieu, in het voorwoord van het rapport. “Dat is twee keer zoveel als in het jaar 2000. Als er geen extra maatregelen in datacenters worden genomen, dan zullen we in Duitsland een substantiële verhoging tegemoet zien van de CO2-uitstoot. Wanneer datacenters aan de andere kant een voorbeeld zouden nemen aan zulke vooruitstrevende datacenters, dan zouden we tot 2013 alleen al in Duitsland in totaal 25,8 TWh aan stroom kunnen besparen, wat neerkomt op het terugdringen van de CO2-emissies met 15,3 miljoen ton tegen een kostenbesparing van in totaal 3,6 miljard euro.

In het rapport wordt beschreven met welke technologieën EvoSwitch in 2008 een PUE (Power Usage Effectiveness) heeft weten te realiseren van 1,6, oftewel een energiebesparing van 40 procent ten opzichte van een traditioneel datacenter. Terwijl het nabije doel is om een PUE van 1,3 à 1,2 te behalen, oftewel een energiebesparing van 70 à 80 procent ten opzichte van een traditioneel datacenter. ‘Een getal dat opmerkelijk zuinig is voor zo’n groot datacenter’, aldus de onderzoekers van Borderstep.

Het volledige rapport van het Duitse Federale Ministerie van Milieu (Engelse versie, 40 pagina’s) kan hier worden gedownload.

Erik, 23 februari 2009 12:49 pm

Groene hosting is een farce; neem de fiets en je bespaart veel meer: http://www.byte.nl/blog/

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.