Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Muziekindustrie en Eircom censureren het Ierse internet

  • Door
  • Veenman
  • geplaatst op
  • 24 februari 2009 08:03 uur

EircomDe muziekindustrie pakt lekker door in Ierland. De muziekindustrie had het al voor elkaar dat Eircom (de grootste Ierse ISP) klanten die filesharing gebruiken om muziek te downloaden na twee waarschuwingen afsluit. Eircom doet dit op vrijwillige basis. Uiteraard wel onder dreiging van juridische procedures van de muziekindustrie.

Voor de muziekindustrie was dat echter nog niet genoeg. Ook moeten wat de muziekindustrie betreft alle websites die het uitwisselen van muziek mogelijk maken worden geblokkeerd in Ierland. De muziekindustrie en Eircom hebben nu ook daar afspraken over gemaakt, meldt ThePost.ie. De muziekindustrie zal rechtszaken starten waarin van Eircom wordt geëist, dat bepaalde websites moeten worden afgesloten. Eircom zal tijdens de rechtszaak geen bezwaar maken tegen de vorderingen. Op die manier worden de vorderingen van de muziekindustrie automatisch toegewezen (verstek vonnis).

Door deze opzet kan Eircom de vermoorde onschuld spelen wanneer ze beschuldigd wordt van censuur, want het blokkeren van de bewuste websites moet van de rechter. In eerste instantie zal op deze manier The Pirate Bay worden geblokkeerd. Het is uiteraard dood-eng dat de muziekindustrie en de grootste provider in een land op deze wijze onder één hoedje spelen.

Gerwin, 24 februari 2009 8:32 am

Heerlijk zo'n isp die voor zijn klanten opkomt ....

patrick, 24 februari 2009 8:49 am

De muziek industrie heeft het duidelijk voor het zeggen in ierland, ik denk alleen niet dat dit soort zaken op deze manier moeten worden opgelost. Voor de Ieren die hier last van hebben omdat ze een legale site niet meer kunnen bereiken, gewoon je DNS naar opendns verwijzen en lekker verder surfen want dit soort filters werken 99% van de gevallen via DNS. Ook kan men gebruik maken van proxies en VPN verbindingen om aan dit soort censuur voorbij te gaan.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.