Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Kort geding SIDN tegen Lycos: Vandaag om 9:00 uur

  • Door
  • Veenman
  • geplaatst op
  • 27 februari 2009 08:03 uur

SIDN tegen LycosGistermiddag kondigde SIDN aan om Lycos te dagvaarden. De zitting van het spoed kort geding vindt zometeen om 09:00 uur plaats bij de rechtbank in Arnhem. Reden voor het kort geding is het feit dat Lycos aankomende zaterdag de hostingdienstverlening staakt. Terwijl er nog 30.000 .nl-domeinnamen door Lycos zijn geregistreerd. Deze worden dan allemaal onbereikbaar.

SIDN general council Maarten Simon liet in gesprek met ISPam.nl weten dat wat SIDN betreft er relatief veel te weinig mensen hun .nl-domeinnaam bij Lycos hebben wegverhuisd. Dat zijn er op dit moment nog zo’n 30.000. Toen drie maanden geleden Lycos aankondigde te stoppen, waren dat er 45.000.

Het feit dat er nu nog maar ongeveer één derde is wegverhuisd toont wat SIDN betreft aan dat Lycos de houders van de domeinnamen blijkbaar niet adequaat heeft geïnformeerd. Ook heeft SIDN ook een snelle inventarisatie gemaakt van de .nl-domeinnamen die bij Lycos geregistreerd staan. Daar zaten een groot aantal websites bij die nog actief zijn. Ook heeft SIDN met een aantal Lycos klanten contact opgenomen. Veel Lycos klanten bleken er niet van op de hoogte dat Lycos aankomende zaterdag de stekkers uit de hosting trekt.

Reden voor SIDN om Lycos te dagvaarden. In het kort geding eist SIDN dat Lycos haar klanten één maand respijt geeft en de hosting dienstverlening pas op 28 maart beëindigd. Daarnaast eist SIDN dat Lycos alle klanten uiterlijk twee weken voor dat de hostingdienstverlening wordt gestaakt hier van per brief op de hoogte stelt.

Dan blijft er nog de vraag op welke (rechts)grond SIDN Lycos voor de rechter heeft gesleept. Dit gebeurt op basis van artikel 4.5 van de algemene voorwaarden voor deelnemers van SIDN. Dit artikel schrijft voor dat de deelnemer geen mededelingen mag doen of handelingen mag verrichten die schadelijk zijn voor de reputatie van SIDN. Volgens SIDN zal er enorme reputatieschade voor SIDN ontstaan, wanneer Lycos – zonder dit goed aangekondigd te hebben – in één klap de hosting achter 30.000 .nl-domeinnamen uit de lucht haalt.

Het gaat morgen interessant worden wat de rechter met deze zaak doet. Het is bij mijn weten een unicum dat een registry een registrar dagvaardt omdat de registrar de hosting dienstverlening beëindigd. De belangrijkste vraag die morgen vandaag door de rechter beantwoord zal gaan worden is of SIDN überhaupt een belanghebbende in deze kwestie is. Gezien het spoedeisende belang van de zaak wordt de uitspraak door SIDN vanmiddag al verwacht.

Uiteraard heb ik ook Lycos om een reactie gevraagd. Holger Thiemann, Product Director Webhosting Europe kon enkele bevestigen dat er inderdaad een kort geding op rol staat. Verder weigerde Thiemann ieder commentaar.

ISPam.nl redacteur Randy ten Have is onderweg naar de rechtbank Arnhem en zal de zitting bijwonen. Zodra er meer nieuws is wordt dit artikel aangevuld.

Update 9:00 uur: Rechtszaak gaat beginnen, van de zijde van SIDN zijn Roelof Meijer (directeur), Maarten Simon (general counsel) en Michiel Henneke (marketing manager) aanwezig.

Thomas Lobker, 27 februari 2009 9:41 am

Ik ben erg benieuwd! Van de ene kant vind ik natuurlijk dat SIDN gelijk heeft, van de andere kant vraag ik ook af of SIDN zich met dit soort zaken hoort te bemoeien. In principe doet Lycos niets verkeerds volgens mij. Het mooiste zou natuurlijk zijn als er een partij was die de diensten van Lycos over zou nemen.

Randy ten Have, 27 februari 2009 11:12 am

De rechtzitting duurde lang, van 9.00 tot 10.20 uur. Vanmiddag om 16.00 uur doet de Rechtbank uitspraak. Tussentijds zal er straks alvast een verslag gepubliceerd worden.

Arnout Veenman, 27 februari 2009 11:22 am

Zojuist is het verslag van het kort geding op ISPam.nl gepubliceerd: http://www.ispam.nl/archives/7652/verslag-kort-geding-sidn-tegen-lycos/ .

Sebastiaan Stok, 27 februari 2009 1:48 pm

"Het mooiste zou natuurlijk zijn als er een partij was die de diensten van Lycos over zou nemen."
Dat is min of meer Strato, alleen wil een groot deel van de mensen daar niets mee te maken hebben. En als je dan wil verhuizen werkt Lycos tegen.

Zie ook andere nieuwsberichten omtrent stopzetting van Lycos.

De zogenaamde 'Doorstart' van Lycos is alleen voor de gratis Tripod klanten. Dit weet ik omdat mijn eeuwen oude Rct-Sixflags account tot verkort nog actief was.
Omdat ik met die website ben gestopt in 2003, en niets met die nieuwe hosting partij wil te maken hebben heb ik mijn Lycos account helemaal opgezegd.

Leuk detail is dat de website van Lycos sinds die tijd inhoudelijk niet is gewijzigd :D

Mark Scholten, 27 februari 2009 4:43 pm

@Sebastiaan Stok:
Het verhuizen naar Strato gaat dan ook niet in alle gevallen zonder dat de klanten dingen moeten doen (persoonlijk lijkt mij dat de grootste fout om de overgang te remmen).

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.