Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Rusland wil het internet ‘demonopoliseren’

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 27 februari 2009 08:01 uur

Monopoly huizenRusland is niet gelukkig met het feit dat een Amerikaanse organisatie aan de touwtjes op internet trekt. De Russische minister van telecommunicatie Igor Shchegolev stelt dat de huidige situatie waar “één organisatie, uit één land defacto de controle uitoefent op internet” verkeerd is, meldt Russia Today. Het gaat hier uiteraard om ICANN, dat onder meer verantwoordelijk is voor de uitgifte van top-level domeinnamen en het beheer van de DNS rootzone.

Shchegolev heeft aangekondigd tijdens de komende ICANN meeting in Mexico suggesties gaat doen om het internet te demonopoliseren. Om te weten te komen wat deze suggesties zijn moeten we de ICANN meeting afwachten. Rusland staat niet alleen in de kritiek op ICANN, maar bevind zich in het gezelschap van onder meer Brazilië, China en India.

De kwestie over de invloed van de Amerikaanse overheid op ICANN speelt al vele jaren. Het meest zichtbaar werd deze invloed bij de afwijziging van het .xxx top-level domein door ICANN. Naar verluidt zou de Amerikaanse overheid hierbij een belangrijke rol hebben gespeeld. Ook lopen procesen die ICANN los zouden moeten maken van de Amerikaanse overheid maar moeizaam. Dit is voornamelijk aan de laatstgenoemde toe te schrijven.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.