Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

SIDN verliest kort geding tegen Lycos

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 27 februari 2009 16:23 uur

SIDN tegen LycosZojuist liet de Rechtbank Arnhem aan ISPam.nl weten dat de vorderingen van SIDN zijn afgewezen en dat SIDN in de kosten van het kort geding is veroordeeld door de voorzieningenrechter. SIDN had geëist dat Lycos haar hostingdienstverlening niet per zaterdag 28 februari (morgen) zou beëindigen, maar op zijn vroegst op 28 maart. Daarnaast eiste SIDN dat Lycos al haar klanten over de beëindiging van haar dienstverlening in de tussentijd ook per brief informeert. Gezien het korte tijdsbestek is er nog geen motivatie bij het vonnis. Dat volgt waarschijnlijk over enkele weken.

SIDN directeur Roelof Meijer geeft aan teleurgesteld te zijn over de uitspraak:

Wij hebben de rechter kennelijk onvoldoende kunnen overtuigen in deze zaak. Hoewel SIDN in feite geen partij is bij de hosting van domeinnamen, dit is een zaak van de registrar en de houder, hebben wij besloten toch actie te ondernemen aangezien wij wel verantwoordelijk zijn voor de kwaliteit en het imago van het .nl-domein. Uiteraard zijn we blij dat alle .nl-domeinnamen door een derde partij worden overgenomen, maar voor alle hostingklanten van Lycos gaan zaterdag de websites op zwart. Gezien het feit dat Lycos morgen de dienstverlening stopt, heeft het geen zin meer om nog verdere stappen te ondernemen. Wij hopen dat alle aandacht voor deze zaak er toch nog toe heeft geleid dat meer partijen hun hosting hebben verhuisd naar een andere aanbieder.

Tegelijkertijd werd bekend dat VIP Internet uit Nijmegen een overeenkomst met Lycos heeft gesloten voor het overnemen van alle .nl-domeinnamen van Lycos. Vooralsnog gaat het enkel over de domeinnamen en niet de hostingdienstverlening. Al stelt Martijn van den Brink van VIP Internet in een reactie tegenover ISPam.nl dat er in overleg met Lycos ook toegang tot bestanden, databases en e-mail van de Lycos klanten zal proberen te krijgen. Wanneer de overdracht van Lycos naar VIP Internet feitelijk zal plaatsvinden is nog niet bekend. Daar wordt nu hard aan gewerkt om dat te realiseren. Klanten die niet naar VIP Internet over willen gaan, zijn vrij om hun domeinnamen weg te verhuizen naar een andere hoster, aldus Van den Brink.

Bij Lycos was er niemand bereikbaar voor commentaar.

Martijn Katerbarg, 27 februari 2009 4:26 pm

Iemand een overzicht van wat dit grapje heeft gekost?

Wouter, 27 februari 2009 4:45 pm

Was VIP internet niet toevallig een van de grootste kapers toen de nummer domeinnamen uitgegeven werden?
Kortom geen vreemde move van Lycos

Nu maar hopen dat SIDN eens opkomt voor zijn deelnemers in plaats van bakken met geld uitgeven aan dit, op voorhand kansloze, juridische gevechten.

patrick, 27 februari 2009 5:01 pm

Ach ben blij dat ze die oude viervoeter in laten slapen, hoe eerder hoe beter. Knap van SIDN dat ze het op zijn minst hebben geprobeerd. Nu is het in iedergeval weer even in het nieuws geweest. Ik kan met niet voorstellen dat 32.000 man hun domein gewoon willen opzeggen.

Toon, 27 februari 2009 6:03 pm

VIP, jep, dat zijn de kapertjes ;-)
Ze zullen ze vast weer gaan blokkeren en te koop zetten voor minimaal 5000 euro

Jeroen, 27 februari 2009 6:16 pm

Gefeliciteerd SIDN, best knap, een rechtszaak verliezen en toch voorkomen dat jullie inkomsten mislopen. Eigenlijk dus toch winst voor SIDN!

Hmz.

Arjan Bijnen, 27 februari 2009 7:18 pm

Ben het in deze absoluut met standpunten van SIDN eens en vindt het erg jammer dat zei de rechter niet heeft weten te overtuigen. Ik hoop oprecht dat deze rechter geen klant is van een bank welke op korte termijn besluit haar diensten te staken en klanten slechts beperkt inlicht dat zei hun spaarcentjes elders onder moeten brengen wanneer ze deze bereikbaar willen houden.

Dimitrix, 27 februari 2009 9:46 pm

Leuke actie van SIDN, hierdoor gaan klanten als nog een verhuizing aanvragen ;-). Maar helaas heeft Lycos alles al overgedaan naar VIP. Hierdoor krijgen wij nu..... aanvraag verhuizen domein: C0002 Aanvraag kan niet worden verwerkt omdat andere aanvragen nog in behandeling zijn.

Het is nu toch nog Vrijdag?
Of terwijl, 3 dagen over naar VIP en dan 3 dagen over naar ons, is 6 dagen geen website, email enz.

Marco, 2 maart 2009 9:39 pm

Iemand al een spoor gevonden van het daadwerkelijke vonnis inclusief de motivatie ?

Arnout Veenman, 2 maart 2009 10:12 pm

@Marco, bij dit soort spoed kort gedingen, bevat het vonnis enkel een beschikking, maar geen motivatie (kop-staart vonnis). Het volledige vonnis inclusief motivatie is pas over enkele weken te verwachten.

Matthew, 27 april 2009 9:52 pm

Dit is echt vaag ik heb van Lycos nooit iets te horen gekregen dat mijn domein zo worden overgeplaatst naar een andere provider. Ik heb met lycos afgesproken dat mijn geld zou worden teruggestort. Ook hier wacht ik nogsteeds op. Maar die domein mag VIP Internet van mij hebben was toch een domein naam die niemand wilt :D

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.