Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Waarom wordt er veel minder naar hosting gezocht?

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 2 maart 2009 08:05 uur

Google TrendsInternetters zoeken telkens minder naar “hosting”. In 2004 was het aantal zoekopdrachten via Google naar “hosting” het grootst. Sindsdien neemt het aantal zoekopdrachten hand over hand linear af. Dezelfde trend nemen we ondermeer waar bij het aantal zoekopdrachten van  “webhosting”, “server” en “dedicated server”.

Google Trends: Hosting

Als we echter kijken naar de zoektermen “cloud computing” en “vps” zien we jaarlijks juist een lineare toename van het aantal zoekopdrachten sinds 2004.

Google Trends: VPS, Cloud Computing

Een andere interessante trend is die van de zoekterm “colocation”. Het aantal zoekopdrachten is tussen 2004 en 2007 vrijwel onveranderd, maar in 2008 wel afgenomen. Opvallend aan de trend van de zoekterm “colocation” is dat deze niet linear is, maar elk jaar in augustus is er een duidelijke piek waar te nemen in het aantal zoekopdrachten.

Google Trends: Colocation

De vraag waarom er meer naar “vps” en “cloud computing” wordt gezocht lijkt simpel te verklaren door het feit dat virtualisatie en cloud computing enorm in opkomst zijn. De afname van het aantal zoekopdracht naar “hosting” en aanverwante termen zijn minder eenvoudig te verklaren. Ook de opmerkelijke trend van “colocation” is niet zo eenvoudig te verklaren.

Wie weet wat er aan de hand is?

ISPam.nl Job board

MikeN, 2 maart 2009 9:02 am

In augustus zoeken veel zolderkamerhosters een plekje voor hun server waar ze de hele zomervakantie voor hebben gewerkt in de supermarkt ;-)

Mark Fritz, 2 maart 2009 11:13 am

Komt denk ik ook door dat mensen steeds specifieker gaan zoeken. Als je opzoek bent naar een webhosting pakket met php typ je eerder webhosting php als zoekwoord in, dan het algemene zoekwoord webhosting..

Koos de Heer, 2 maart 2009 11:20 am

De vraag is wat je hiermee aan het meten bent. Het feit dat iemand de zoekterm "hosting" invoert, betekent niet dat hij op zoek is naar hosting. Het betekent alleen dat hij op zoek is naar informatie over de term hosting. En dat kan van alles betekenen. Misschien wil hij weten wat het woord "hosting" betekent. Misschien is hij een scriptie of spreekbeurt over hosting aan het voorbereiden. Misschien wil hij weten hoe vaak het woord "hosting" voorkomt in de Google database. Misschien is hij een analyse aan het maken van de markt voor hosting. Of misschien is hij inderdaad op zoek naar een hosting provider. Voor de andere termen geldt natuurlijk hetzelfde. Het kijken hoe vaak een bepaalde losse term wordt ingevoerd, is naar mijn idee niet zo zinvol omdat je gewoon te weinig informatie hebt om het te verklaren. Je kunt nu eenmaal niet in het hoofd kijken van degene achter het toetsenbord.

Andries Louw Wolthuizen, 2 maart 2009 2:00 pm

Ik ben het eens met Koos de Heer.

Trend's op Google zeggen inderdaad niet zo veel, al helemaal niet over de vraag naar een product. Er zullen ongetwijfeld enorm veel mensen zijn die gewoon informatie willen over de term, en verder niet geïnteresseerd zijn in het aanbod.

Voor betrouwbaardere resultaten zou je het moeten combineren met termen zoals: kopen, huren, prijzen, vergelijk, etc.

Tim, 17 augustus 2011 4:12 pm

ik heb mijn hosting hier lopen http://bit.ly/iKXOMY

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...