Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Waarom wordt er veel minder naar hosting gezocht?

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 2 maart 2009 08:05 uur

Google TrendsInternetters zoeken telkens minder naar “hosting”. In 2004 was het aantal zoekopdrachten via Google naar “hosting” het grootst. Sindsdien neemt het aantal zoekopdrachten hand over hand linear af. Dezelfde trend nemen we ondermeer waar bij het aantal zoekopdrachten van┬á “webhosting”, “server” en “dedicated server”.

Google Trends: Hosting

Als we echter kijken naar de zoektermen “cloud computing” en “vps” zien we jaarlijks juist een lineare toename van het aantal zoekopdrachten sinds 2004.

Google Trends: VPS, Cloud Computing

Een andere interessante trend is die van de zoekterm “colocation”. Het aantal zoekopdrachten is tussen 2004 en 2007 vrijwel onveranderd, maar in 2008 wel afgenomen. Opvallend aan de trend van de zoekterm “colocation” is dat deze niet linear is, maar elk jaar in augustus is er een duidelijke piek waar te nemen in het aantal zoekopdrachten.

Google Trends: Colocation

De vraag waarom er meer naar “vps” en “cloud computing” wordt gezocht lijkt simpel te verklaren door het feit dat virtualisatie en cloud computing enorm in opkomst zijn. De afname van het aantal zoekopdracht naar “hosting” en aanverwante termen zijn minder eenvoudig te verklaren. Ook de opmerkelijke trend van “colocation” is niet zo eenvoudig te verklaren.

Wie weet wat er aan de hand is?

MikeN, 2 maart 2009 9:02 am

In augustus zoeken veel zolderkamerhosters een plekje voor hun server waar ze de hele zomervakantie voor hebben gewerkt in de supermarkt ;-)

Mark Fritz, 2 maart 2009 11:13 am

Komt denk ik ook door dat mensen steeds specifieker gaan zoeken. Als je opzoek bent naar een webhosting pakket met php typ je eerder webhosting php als zoekwoord in, dan het algemene zoekwoord webhosting..

Koos de Heer, 2 maart 2009 11:20 am

De vraag is wat je hiermee aan het meten bent. Het feit dat iemand de zoekterm "hosting" invoert, betekent niet dat hij op zoek is naar hosting. Het betekent alleen dat hij op zoek is naar informatie over de term hosting. En dat kan van alles betekenen. Misschien wil hij weten wat het woord "hosting" betekent. Misschien is hij een scriptie of spreekbeurt over hosting aan het voorbereiden. Misschien wil hij weten hoe vaak het woord "hosting" voorkomt in de Google database. Misschien is hij een analyse aan het maken van de markt voor hosting. Of misschien is hij inderdaad op zoek naar een hosting provider. Voor de andere termen geldt natuurlijk hetzelfde. Het kijken hoe vaak een bepaalde losse term wordt ingevoerd, is naar mijn idee niet zo zinvol omdat je gewoon te weinig informatie hebt om het te verklaren. Je kunt nu eenmaal niet in het hoofd kijken van degene achter het toetsenbord.

Andries Louw Wolthuizen, 2 maart 2009 2:00 pm

Ik ben het eens met Koos de Heer.

Trend's op Google zeggen inderdaad niet zo veel, al helemaal niet over de vraag naar een product. Er zullen ongetwijfeld enorm veel mensen zijn die gewoon informatie willen over de term, en verder niet geïnteresseerd zijn in het aanbod.

Voor betrouwbaardere resultaten zou je het moeten combineren met termen zoals: kopen, huren, prijzen, vergelijk, etc.

Tim, 17 augustus 2011 4:12 pm

ik heb mijn hosting hier lopen http://bit.ly/iKXOMY

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.