Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Duitse muziekindustrie wil toegang tot dataretentie data

 • Door
 • Arnout Veenman
 • geplaatst op
 • 12 juni 2007 10:55 uur

De Duitse muziekindustrie wil toegang tot de dataretentie data die door ISP’s moet worden gaan bijgehouden in verband met de dataretentie richtlijn. Voorzitter van de IFPI, Michael Haentjes, ziet in het feit dat de dataretentie data enkel gebruikt zou mogen gaan worden voor strafrechtelijke vervolging en “bescherming tegen aanzienlijke gevaren” en “vervulling van wettelijke taken” van geheime diensten, een vrijbrief voor internet piraterij, het plan van de regering leidt er toe dat “gegevensbescherming veranderd in criminelen bescherming”.

IFPI voorzitter Michael Haentjes klaagt verder:

Dit soort wetgeving en daaruit volgende jurisprudentie zorgt er voor dat artiesten en ondernemingen in de creatieve industrie leidelijk moeten toezien hoe auteursrecht zijn kracht telkens meer verliest in de digitale wereld.

Gelukkig is er de Duitse ISP-branchevereniging eco die wat tegenwicht biedt, Oliver Süme, bestuurslid juridische zaken van eco laat weten:

De invoering van een dataretentie verplichting die los staat van enige verdenking en ook nog eens voor alle soorten verkeersgegevens geldt – waarbij het niet uitmaakt of dat via mobiele telefoon, vastnet, internet of e-mail gaat, is constitutioneel gezien hoogst problematisch. Deze zeer gevoelige persoonlijke gegevens ook aan private partijen te verstrekken, om auteursrechten inbreuk te vervolgen gaat veel te ver.

Natuurlijk ben ik het volledig met de collega’s van eco eens. Het zou belachelijk zijn om dit soort persoonlijke gegevens aan private partijen te verstrekken. Verder laat IFPI weer een prachtig staaltje propaganda zien, want nu wordt er in principe helemaal geen dataretentie data verzameld en daar hebben ze al helemaal geen toegang tot zulke data.

Daarnaast kunnen we BREIN feliciteren met het winnen van de EMEA anti-piracy award, die is uitgereikt door de MPA voor de beste propaganda campagne civiele handhaving van piraterij de afgelopen anderhalf jaar. BREIN versloeg daarmee zo’n 30 andere propaganda verspreiders auteursrechten handhavers, zo meldt Webwereld.

Via: heise online

Paul, 12 juni 2007 9:41 pm

Dat is dus eigenlijk ook 1 van mijn grote punten om tegen de dataretentie te zijn...

Wat als al die info op straat komt te liggen? Om eerlijk te zijn heb ik geen enkel vertrouwen in de overheid qua veilig beheren van zoveel data, dat heb ik in geen enkele instantie of bedrijf.

Verder is het natuurlijk van de zotte dat een particuliere 'belangenorganisatie' dit eist, mochten ze het krijgen is het hek van de dam.

alrik, 12 juni 2007 9:49 pm

Precies, je maakt een mogelijkheid voor een beperkte groep "veiligheidsdiensten", maar wie weet wie er later allemaal inzage wil en misschien ook krijgt?

Casper Bakker, 13 juni 2007 9:01 am

Zelfde reactie als Paul. Dit is juist waarom het laat zien dat dataretentie geen goed plan is. Je hebt niets aan het verzamelen van de data alleen. Dus je moet dan de data ook gaan gebruiken. En in plaats van alleen op zoek te gaan naar mensen die al verdacht zijn, kun je natuurlijk ook zoeken naar nieuwe verdachten. En als de overheid dat kan, waarom niet vrijgeven aan particuliere instanties?

Het laat maar weer zien hoe arrogant dit soort organisaties zijn. En het laat ook zien waarom je geen dataretentie zou willen.

 • Pingback: Britse ISP’s delen surfgedrag abonnees met adverteerders · ISPam.nl

 • Pingback: Muziekindustrie wil gegevens bewaarplicht kunnen gebruiken « Textimport’s Weblog

 • Laatste reacties

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.