Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Meer ruimte voor nieuwkomers op de mobiele markt

  • Door
  • Randy ten Have
  • geplaatst op
  • 10 maart 2009 08:03 uur

Is het business model van mobiel breedband solide?Staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken gaat nog meer ruimte maken voor nieuwkomers op de markt voor mobiele communicatie. Dat heeft hij laten weten in reactie op een motie van Kamerlid Martijn van Dam. In de oorspronkelijke plannen van Heemskerk maakte hij al ruimte vrij voor minimaal twee nieuwkomers (naast Vodafone, KPN en T-Mobile) op de mobiele markt.Er moet ruimte gemaakt worden voor een derde nieuwkomer, vindt Frank Heemskerk.

Oorspronkelijk stond de veiling van de frequenties gepland voor het voorjaar van 2009. Aangezien het veilingmodel door de wijzigingen complexer wordt en de veilingregeling moet worden aangepast en geconsulteerd schuift de planning op. De definitieve veilingregeling wordt, zoals nu voorzien, in het derde kwartaal bekend gemaakt. Agentschap Telecom zal dan een proefveiling in het vierde kwartaal houden. De echte veiling zal dan waarschijnlijk in het eerste kwartaal van 2010 plaatsvinden. Voor het eerst worden daarbij overigens frequenties geveild via het internet.

Met de frequenties kunnen (nieuwe) marktpartijen tal van (extra) diensten aanbieden zoals mobiel internet (WIMAX). Ook kunnen de frequenties gebruikt worden voor LTE (Long Term Evolution); een snelle variant van UMTS waarmee hogere data snelheden voor mobiel internet mogelijk worden. Door de uitgifte van de vergunningen komen er kansen voor nieuwe marktpartijen en neemt naar verwachting de concurrentie op het terrein van mobiele communicatie toe. Hiervan zullen straks de consument en de zakelijke markt profiteren volgens Heemskerk.

MikeN, 10 maart 2009 11:54 am

Oud nieuws ;) http://tweakers.net/nieuws/58709/staatssecretaris-stelt-wimaxveiling-uit-tot-2010-update.html

De reden van de 6e licentie is dat de kabelaars ook mee mogen bieden op de 'nieuwkomer' frequenties ipv alleen op de frequenties voor bestaande partijen. Gezien dat oneerlijk zou zijn tegenover de echter nieuwkomers is er een 6e frequentie toegevoegd.

Dat de veiling daardoor ook 9 maanden uitgesteld moet worden is overigens nogal belachelijk, hoe moeilijk kan het stukje software zijn...

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.