Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Meer ruimte voor nieuwkomers op de mobiele markt

  • Door
  • Randy ten Have
  • geplaatst op
  • 10 maart 2009 08:03 uur

Is het business model van mobiel breedband solide?Staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken gaat nog meer ruimte maken voor nieuwkomers op de markt voor mobiele communicatie. Dat heeft hij laten weten in reactie op een motie van Kamerlid Martijn van Dam. In de oorspronkelijke plannen van Heemskerk maakte hij al ruimte vrij voor minimaal twee nieuwkomers (naast Vodafone, KPN en T-Mobile) op de mobiele markt.Er moet ruimte gemaakt worden voor een derde nieuwkomer, vindt Frank Heemskerk.

Oorspronkelijk stond de veiling van de frequenties gepland voor het voorjaar van 2009. Aangezien het veilingmodel door de wijzigingen complexer wordt en de veilingregeling moet worden aangepast en geconsulteerd schuift de planning op. De definitieve veilingregeling wordt, zoals nu voorzien, in het derde kwartaal bekend gemaakt. Agentschap Telecom zal dan een proefveiling in het vierde kwartaal houden. De echte veiling zal dan waarschijnlijk in het eerste kwartaal van 2010 plaatsvinden. Voor het eerst worden daarbij overigens frequenties geveild via het internet.

Met de frequenties kunnen (nieuwe) marktpartijen tal van (extra) diensten aanbieden zoals mobiel internet (WIMAX). Ook kunnen de frequenties gebruikt worden voor LTE (Long Term Evolution); een snelle variant van UMTS waarmee hogere data snelheden voor mobiel internet mogelijk worden. Door de uitgifte van de vergunningen komen er kansen voor nieuwe marktpartijen en neemt naar verwachting de concurrentie op het terrein van mobiele communicatie toe. Hiervan zullen straks de consument en de zakelijke markt profiteren volgens Heemskerk.

ISPam.nl Job board

MikeN, 10 maart 2009 11:54 am

Oud nieuws ;) http://tweakers.net/nieuws/58709/staatssecretaris-stelt-wimaxveiling-uit-tot-2010-update.html

De reden van de 6e licentie is dat de kabelaars ook mee mogen bieden op de 'nieuwkomer' frequenties ipv alleen op de frequenties voor bestaande partijen. Gezien dat oneerlijk zou zijn tegenover de echter nieuwkomers is er een 6e frequentie toegevoegd.

Dat de veiling daardoor ook 9 maanden uitgesteld moet worden is overigens nogal belachelijk, hoe moeilijk kan het stukje software zijn...

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...