Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

FBI identificeert en waarschuwt 1.000.000 botnet slachtoffers

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 14 juni 2007 12:09 uur

Tijdens Operation Bot Roast heeft de FBI 1.000.000 botnet slachtoffers geïdentificeerd wiens computers met een malware zijn geïdentificeerd en daarom zonder dat ze het weten deel uitmaken van een botnet. Samen met verschillende partners, waaronder ook de CERT Coordination Center van Carnegie Mellon University, probeert de FBI de slachtoffers te waarschuwen voor het feit dat hun computer besmet is.

James Finch, FBI Assistant Director for the Cyber Division legt uit:

De meerderheid van de slachtoffers is zich niet bewust dat hun computer is overgenomen en dat hun persoonlijke informatie wordt misbruikt. Een aanvaller krijgt de controle door een computer te infecteren met een virus of andere kwaadaardige code terwijl de computer normaal blijkt werken. Burgers kunnen zichzelf beschermen tegen botnets en vergelijkbare bedreigingen door goede computer beveiligings gewoonten te hebben om zo het risico te minimaliseren dat je computer wordt overgenomen.

Naast het identificeren van de 1.000.000 botnet slachtoffers, heeft de FBI ook een drietal botmasters gearresteerd voor computer fraude en misbruik:

  • James C. Brewer uit Arlington, Texas, wordt er van verdacht een botnet te beheren die een aantal ziekenhuizen in Chicago heeft geinfecteerd en heeft verder tienduizenden computers wereldwijd geïnfecteerd.
  • Jason Michael Downey uit Covington, Kentucky, wordt er van verdacht botnets gebruikt te hebben om DDOS aanvallen te starten.
  • Robert Alan Soloway uit Seattle, Washington, wordt er van verdacht een groot botnet te hebben gebruikt om miljoenen spam e-mails te hebben verstuurd. Meer informatie over zijn aanhouding is te vinden in dit artikel.

Paul, 14 juni 2007 12:19 pm

Identificeren is nuttig, waarschuwen in 99.9% van de gevallen totaal nutteloos denk ik, dit zijn toch 'argeloze internetters' die zich van geen kwaad bewust zijn, en ook totaal niet weten hoe ze zich moeten beschermen tegen infecties, ik gok van het type 'hey een mailtje met een .exe attachement, openen openen openen!'.

Wel goed dat ze die personen opgepakt hebben :)

Sander Backus, 14 juni 2007 12:26 pm

Ik neem aan dat als de FBI contact opneemt met die mensen dat dit gebeurd is, dat ze er dan ook wel informatie bij geven hoe dit op te lossen. en ik weet niet hoe dat zit in de VS, maar maakt de FBI geen indruk op die mensen dat het een serieuze zaak is?

alrik, 14 juni 2007 1:45 pm

Denk niet dat ze een miljoen mensen gaan bellen.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.