Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Samenvatting DNS.BE jaarverslag 2006

 • Door
 • Arnout Veenman
 • geplaatst op
 • 15 juni 2007 06:50 uur

DNS.BE heeft haar jaarverslag over 2006 gepubliceerd. De belangrijkste mijlpaal voor .be in 2006 was natuurlijk dat in het begin van het jaar de magische grens van 1.000.000 .be-domeinnamen werd bereikt. Daarnaast is ook het feit dat de ADR-procedure voor .be-domeinnamen toegankelijker is gemaakt, de inrichting van een Agenten Forum dat met enige regelmaat met het management van gedachten wisselt en als laatste is DNS BE, als een van de oprichters van EURid, trots op het succes van de .eu-domeinnaam.

In 2006 is DNS.BE begonnen om de registratiegegevens van alle .be-domeinnamen te controleren, wanneer de registratiegegevens volledig incorrect zijn, zal wordt een domeinnaam, na verschillende waarschuwingen uiteindelijk opgeheven. Totaal bevatte zo’n 1 procent van de .be-domeinnamen foutieve registratiegegevens. 

Totaal heeft DNS.BE acht nameservers draaien, waarvan 4 in Belgie en buiten Belgie in Londen, Milaan, Praag en aan de AMS-IX. In 2006 was de uptime waarbij alle 8 nameservers beschikbaar waren 99,954%. Gedurende 1920 minuten was één van de acht nameservers niet beschikbaar en gedurende 13 minuten waren er maar liefst twee van de acht nameservers niet beschikbaar in 2006. Dat is een zeer nette uptime te noemen!

De DNS.BE gedragscode DomainEthix is in 2006 opgenomen in het nieuwe DNS.BE agenten contract en daarmee verplicht geworden voor alle DNS.BE agenten. Reden hiervoor was dat een groot deel van de bepalingen uit de gedragscode achterhalen waren door verschillende redenen en daarnaast de klachten die ingediend waren in verband met mogelijke overtredingen in maar 2 van de 37 gevallen de klager ontvankelijk was met zijn klacht. In de toekomst zullen klachten over een DNS.BE agent daarom met een minder complexe procedure worden behandeld.

Het totaal aantal .be-domeinnamen is in 2006 met 131.154 gegroeid tot maar liefst 602.607.Opzienbarend is de verdeling van het aantal geregistreerde .be-domeinnamen over Belgie, maar liefst 69 procent van .be-domeinnamen zijn door Vlamingen geregistreerd, 16,8 procent komt voor rekeningen voor Walen en 14,2 procent door registranten uit Brussel.

De Top 10 grootste DNS.BE agenten, Opvallend is, dat de grootste DNS.BE agent van Franse origine is en dat er totaal zelfs 4 buitenlandse partijen in de Top 10 staan, ter vergelijking bij de SIDN deelnemers is de hele top 10 Nederlands!

 1. OVH (FR) 5,9%
 2. Telenet (BE) 4,5%
 3. Combell (BE) 4,5%
 4. Belgacom (BE) 4,3%
 5. In (BE) 3,7%
 6. Hostbasket (BE) 3,6%
 7. Key Systems (DE) 3,0%
 8. Register.be (BE) 2,7%
 9. One.com (DK) 2,6%
 10. Eurodns (LU) 2,5%

Het volledige jaarverslag 2006 van DNS.BE is hier te downloaden (PDF) en bevat nog veel meer interessante informatie en is dus voor de liefhebber zeer interessant.

Uit het jaarverslag 2006, infrastructuur van DNS.BE:

DNS.BE jaarverslag 2006 Infrastructuur

bernard, 15 juni 2007 8:50 am

Ik vermoed toch dat die foto van de infrastructuur een stock-photo is (het is gewoon een patch-kast als je goed kijkt).

Arnout Veenman, 15 juni 2007 8:58 am

Dat mag je hopen inderdaad, al zie je dat de muur op het plaatje de zelfde structuur heeft als andere foto's in het jaarverslag en op een aantal van die foto's staan ook medewerkers van DNS.BE. Dus ik denk dat dit geen stock-photo is.

Jorre, 15 juni 2007 9:08 am

De reden waarom er zoveel buitenlandse registrars zijn, is dat DNS.be geen Belgisch adres vereist, terwijl dit voor Nederlandse domeinnamen wel geldt.
Ik denk zelfs dat het onmogelijk is om als buitenlandse agent toe te treden tot SIDN.

Dominic, 15 juni 2007 9:33 am

Het is wel mogelijk om als buitendlandse agent toe te treden tot de SIDN.
Er zijn voldoende "niet-nederlandse" deelnemers hoor.

Jorre, 15 juni 2007 9:40 am

Het zou zeker kunnen. Maar het blijft wel zo dat minstens één adres noodzakelijk blijft in Nederland. Als de klant er geen heeft, moet de agent er wel één hebben. En daar het een buitenlandse agent is, verklaart dit volgens mij het verschil met België.

alrik, 15 juni 2007 12:22 pm

Wehehe die kabels :D

Gaat goed met dns.be zo te lezen, netjes hoor.
Wel frappant de verdeling tussen vlamingen en walen.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.