Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

OPTA: Mobiele telefoonnummers raken op

  • Door
  • Randy ten Have
  • geplaatst op
  • 6 maart 2009 08:03 uur

OPTADe OPTA is ook verantwoordelijk voor nummeruitgiften voor telecomproviders. In een onlangs verschenen publicatie heeft zij laten weten dat de nummers voor mobiele telefoons, beginnend met 06, binnen afzienbare tijd op zullen zijn. Momenteel zijn er ongeveer 14 miljoen nummers uitgegeven voor mobiele telefonie.

Momenteel zijn er nog 14 miljoen nummers in 8 reeksen van één miljoen nummers beschikbaar. Zes reeksen moeten gereserveerd blijven omdat deze de ‘global carrier’ status hebben, waardoor ze voor nieuwe providers binnen een internationaal netwerk gebruikt kunnen worden.

Naast de nummers die op raken zijn er ook nummerblokken die krimpen. Dit is onder andere waar te nemen in de 06760-range die gebruikt wordt voor inbelverbindingen met (analoge) modems. Momenteel zijn er hier nog 444 van in gebruik, een krimp van ca. 100 met een jaar geleden.

De OPTA maakt zich in het rapport zorgen om de snelle uitgifte van nieuwe 06-nummers en concludeerd dat het een opkomende trent is dat deze nummers voor ‘machine-to-machine’ communicatie gebruikt worden in bijvoorbeeld datanetwerken door waterschappen en omroepen.

Peter, 6 maart 2009 11:20 am

Apart verhaal, in theorie zijn er, ervan uitgaande dat je een 0 niet mag gebruiken aan het begin van een nummer 9*10^7 nummers beschikbaar. Dat komt neer op 90 miljoen nummers. Hiervan zijn er 14 miljoen uitgegeven = 76 miljoen beschikbaar. De opta stelt daarnaast dat er nog 14 miljoen nummers beschikbaar zijn, waarvan 8 reeksen van 1 miljoen vrij beschikbaar zijn en 6 van 1 miljoen gereserveerd voor Global Title. Dat betekent (simpele rekensom):

76 miljoen - 14 miljoen = 62 miljoen. Wat gebeurt er met die 62 miljoen?

Stewie, 6 maart 2009 1:09 pm

Er zijn nu al 46 miljoen nummers uitgegeven ;)

Peter, 6 maart 2009 1:44 pm

@Stewie, ik zie het inderdaad, dat deel in het artikel klopte dus ook al niet :/

Dan nog zitten we aan:

90-46-14 = 30 miljoen

Vreemd genoeg komt de OPTA zelf tot een totale ruimte van 60 miljoen nummers, dan klopt de berekening uiteraard wel. Het lijkt er namelijk op dat momenteel alleen 061,062,063,064,065 en 068 beschikbaar zijn voor uitgave. Dat betekent dus dat er met de *huidige* vrij beschikbare nummers inderdaad binnen enkele jaren schaarste kan optreden (ca. 5 jaar).
Alleen zijn er dan nog de reeksen 066,067 en 069, dat betekent dat er nog 3*10^7 nummers vrijkomen, wat betekent dat er nog een 30 miljoen extra nummers beschikbaar zijn, wat weer goed is voor ca. 11 jaar exclusief de vrijgekomen nummers natuurlijk.

Uiteindelijk zal er best een extra ruimte bij moeten komen maar de komende 10-15 jaar is er dus ruimte genoeg.

Jeroen, 8 maart 2009 4:09 pm

Komt nog eens bij dat nummers meerdere keren worden uitgegeven (na afloop van abo natuurlijk), dus de termijn wordt nog iets langer ;)

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.