Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Nctb: ISP’s moeten schadelijke info uit zichzelf verwijderen

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 16 juni 2006 11:48 uur

Tijdens een ECP.NL seminar over de aanspreklijkheid van Internet Service Providers heeft de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding vertegenwoordigd door senior beleidsmedewerker beleid en strategie Carina van Eck laten weten dat ze van mening zijn dat de ISP’s een te afwachtende houding afnemen:

Het huidige systeem is reactief. Informatie wordt vele malen doorgespeeld voordat de provider het verwijdert. Op dat moment is de schade al toegebracht. We hebben te maken met een maatschappelijk probleem dat niet alleen door de overheid kan worden opgelost”, aldus Van Eck. “Internet speelt een belangrijke rol bij de rekrutering van terroristische groepen. Al-Qaeda houdt zich ook bezig met een media-jihad: het winnen van zieltjes en het indoctrineren van mensen. Dat kan uiteindelijk uitmonden in terrorisme.

Het pleidooi van Van Eck viel niet in goede aarde bij de aanwezige providers, Xs4all en Planet Internet. De ISP’s gaven aan dat ze best willen mee werken, echter moet er dan wel een goede procedure worden ontwikkeld. Zo zegt XS4ALL jurist Margreth Verhulst:

Als ik een site tegenkom waarvan de inhoud me niet bevalt, kan ik niet zomaar op mijn gevoel afgaan en de pagina verwijderen. Nu hebben we een systeem met een rechter en bijvoorbeeld het Meldpunt Kinderporno en dat werkt.

Van Eck van de Nctb was het daar duidelijk mee oneens.

Zelf kon ik helaas niet bij het seminar waar deze discussie werd gevoerd aanwezig zijn, gezien ik een paar honderd kilometer verderop in Maastricht een internationaal symposium over SPAM bijwoonde, het EU SpamSymposium.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.