Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Servers microseconden laten slapen kan tot 75 procent energie besparen

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 11 maart 2009 08:07 uur

Computer slaapDe meeste servers in datacentra worden voor maar 20 tot 30 procent gebruikt. De meeste tijd doen servers simpelweg niets. Wanneer servers elke keer gedurende de honderden milliseconden dat ze niets doen uitgeschakeld zijn, wakker worden om enkele milliseconden werk uit te voeren en daarna zichzelf weer uitschakelen, kan dat veel energie besparen. Volgens onderzoekers aan de Universiteit van Michigan kan op deze manier het energieverbruik in het datacentrum met 75 procent worden gereduceerd,  meldt GreenerComputing.

De onderzoekers voerden hun onderzoek uit op basis van een datacentrum met 600 servers. Wat opviel is dat de meeste servers gedurende 80 procent van de tijd niks. Door de wijze waarop computers worden gebouwd gebruiken ze op die momenten nog steeds 60 procent van de stroom die wordt gebruikt op de piek-momenten, aldus een van de onderzoekers. Door de servers heel snel aan en uit te schakelen met het systeem dat PowerNap is gedoopt kan het onnodige stroomverbruik sterk worden teruggedrongen.

Om PowerNap mogelijk te maken, is er wel een nieuw soort besturingssysteem, maar ook een stroomvoorziening die gedurende de zeer korte piekmomenten de stroom kan leveren. Ook daarvoor hebben de onderzoekers een oplossing ontwikkeld genaamd RAILS (Redundant Array for Inexpensive Load Sharing). In hun paper beschrijven de onderzoekers hoe met RAILS blade servers niet met één 2.250-watt voeding van de stroom worden voorzien maar met een groot aantal 500-watt voedingen.

Ad van de Put, 11 maart 2009 2:57 pm

Het is goed om te zien dat meerdere bedrijven zich zorgen maken over het energie in het datacenter. We zijn het volledig eens met de constatering, de oplossing is echter veel te complex, je gaat niet eenvoudig een datacenter aanpassen of een ander OS gebruiken. Een betere oplossing is een ECOserver, dan bespaar je naast energie ook nog ruimte doordat we 160 servers in één rek kunnen plaatsen met een vermogen van 30 Watt per server. Dit is geen fictie maar gewoon nu te koop !

Mark, 11 maart 2009 5:13 pm

@Ad en hoeveel RAM/hardeschijven/rekenkracht is mogelijk per server in dat geval?

Wido, 12 maart 2009 3:07 pm

@Ad, prima dat je reageert, maar om dan je eigen product te promoten?

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.