Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Uitgiftebeleid RIPE frustreert migratie naar IPv6

 • Door
 • Arnout Veenman
 • geplaatst op
 • 19 juni 2007 15:30 uur

In Europa wordt de migratie naar IPv6 gefrustreerd door het uitgiftebeleid van RIPE, zo stelt de Jay Daley, CTO van Nominet tegenover ZDnet UK. RIPE staat het enkel aan ISP’s toe om hun eigen IPv6 adressen te krijgen.

Jay Daley, CTO van Nominet:

Wij hebben onze eigen IPv4 adressen van RIPE, maar we kunnen geen eigen IPv6 adressen krijgen, omdat de policy van RIPE het enkel toe staat dat er IPv6 adressen worden toegekend aan ISP’s die de adressen uitdelen aan tenminste 200 klanten. We geven geen adressen aan klanten, wij als bedrijf, willen net als de grote bedrijven hun eigen adressen voor het eigen beheer van onze lokale internet connectiviteit.

We hebben ondertussen alle infrastructuur gereed om IPv6 te ondersteunen, maar kunnen het vrijwel niet gebruiken, omdat we de adressen niet kunnen krijgen. Het uitgiftebeleid van RIPE is gericht op ISP’s. Bedrijven verkeren meestal in de positie dat ze hun IP adressen van hun ISP krijgen. Verschillende bedrijven verkrijgen hun IPv6 adressen op die manier, maar voor grote bedrijven die gewoonlijk hun IP adressen rechtstreeks van RIPE krijgen – grote organisatie zoals de BBC – werkt dat niet.

Tim Chown, systems administrator van de University of Southampton’s school of electronics and computer science en lid van de Britse IPv6 taskforce ondersteund het verhaal van Daley:

Met IPv4 was het mogelijk om provider-assigned of provider-independent (PI) adressen te krijgen. Een bedrijf kon PI adressen krijgen om met meerdere netwerken te verbinden of om de mogelijkheid te hebben van ISP te veranderen zonder om te hoeven nummeren. Bij IPv6 is er geen equivalent van PI adressen. ARIN heeft wel een initiële pilot, maar RIPE heeft nog helemaal niks.

RIPE heeft een voorstel voor IPv6 PI adressen voorgesteld, enkel duurt de ontwikkeling van nieuw beleid minimaal 19 weken, wat betekent dat we tenminste vier maanden verder zijn voordat bedrijven hun eigen provider onafhankelijke IPv6 adressen kunnen krijgen.

Niet alleen (grote) bedrijven hebben last van de wijze waarop RIPE IPv6 adressen worden uitgedeeld. Ook kleine(re) ISP’s kunnen geen IPv6 adressen aanvragen. Zoals Daley al aangaf moeten er tenminste 200 klanten zijn die de IPv6 adressen inzetten. Van een aantal (kleinere) ISP’s heb ik begrepen dat wanneer je bij RIPE een range met IPv6 adressen willde toegewezen kregen dat alle adressen binnen enkele weken in gebruik moesten zijn, iets waar de bewuste (kleinere) ISP’s niet aan konden voldoen en daarom maar af hebben gezien van het gebruik van IPv6.

Nu hebben we dus wereldwijd IPv6 Taskforces, die de adoptie, gebruik en migratie naar IPv6 moeten bevorderen en de noodzaak daartoe met bijeenkomsten en rapporten proberen duidelijk te maken en zelfs ARIN oproept tot migratie naar IPv6. Wanneer er dan ISP’s zijn die dat onderkennen dan hebben we een orgaan dat de IPv6 adressen uitgeeft die de zaak loopt te frustreren en het gebruik van IPv6 vrijwel onmogelijk maakt.

Waarom moet dat proces over die beleidsverandering überhaupt minimaal 19 weken duren, waar een wil is, is een weg en er is een noodzaak, dus RIPE laat die handjes wapperen en zorg er voor dat de uitgifte van IPv6 voldoet aan wat de internet gemeenschap nodig heeft en laat ons daar geen maanden op wachten!! RIPE de internet gemeenschap rekent op jullie!

 • Pingback: NIC México geeft vanaf 1 januari 2011 alleen nog IPv6 adressen uit · ISPam.nl

 • Sander Steffann, 20 november 2007 3:34 pm

  Even voor de volledigheid: in juli 2007 is de 200-klanten regel verwijderd uit de RIPE [url=http://www.ripe.net/ripe/docs/ipv6policy.html]IPv6 Address Allocation and Assignment Policy[/url]

  De policy voor IPv6 PI adressen ([url=http://www.ripe.net/ripe/policies/proposals/2006-01.html]2006-01[/url]) wacht op dit moment nog op de policy voor contracten met PI houders ([url=http://www.ripe.net/ripe/policies/proposals/2007-01.html]2007-01[/url]).
  De discussies over deze policies worden gevoerd binnen de RIPE [url=http://www.ripe.net/ripe/wg/address-policy/index.html]Address Policy Working Group[/url] op de op die pagina genoemde mailing list [email protected].

  Laatste reacties

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.