Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Politie verijdelt inbraak in Level 3 datacentrum in Londen

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 12 maart 2009 08:05 uur

Level3Afgelopen maandag hebben drie personen in alle vroegte geprobeerd om in te breken in datacentrum van Level 3 in Londen. Helaas voor de inbrekers ging het alarm in de Level 3 NOC af en werd de politie gewaarschuwd. Ter plaatse trof de politie drie mannen aan in de leeftijd van 23 tot 31 jaar. Alle drie de mannen zijn door de politie aangehouden. Een van de verdachten heeft geen vaste woon- of verblijfplaats en een ander was in het bezit van (soft)drugs. Level 3 heeft ook meteen haar klanten op de hoogte gesteld van de (poging tot) inbraak in haar datacentrum. Volgens de berichtgeving aan haar klanten ging het inbraak alarm op maandagochtend om 4.04 uur af, meldt The Register.

Overigens is dit niet de eerste inbraak bij het Level 3 datacentrum in Londen. In 2006 wisten inbrekers al succesvol bij Level 3 in Londen in te breken en toen werden er grote hoeveelheden dure apparatuur meegenomen. Wat ik me afvraag is of de hosting en datacentrum branche niet enorm veel geluk heeft gehad dat er tot nu toe nog nauwelijks (serieuze) overvallen en diefstallen uit datacentra zijn geweest bij mijn weten. Hebben we hier enorm veel geluk mee gehad of is er een andere reden dat datacentra nauwelijks fysiek worden aangevallen?

max, 12 maart 2009 10:54 am

Ik weet niet of dat met geluk te maken heeft of met goede beveiliging.
Wacht, ik weet het eigenlijk wel.. ;-)

Jochem, 12 maart 2009 11:32 am

Ik denk dat er meerdere redenen zijn dat er niet zo vaak inbraken zijn in datacentra. Allereerst is er het probleem met het verplaatsen van de goederen en vervolgens verkopen. Servertje zijn vrij log, maar nog redelijk makkelijk te verkopen (ombouwen naar een gewone computer). Routers zijn nog logger maar zeer lastig te verkopen. Als een router gejat wordt, dan weten alle providers dat in Nederland in no-time. Staat er opeens een Foundry MLX ofzo op marktplaats dan zijn die inbrekers fucked. Misschien dat die dingen op bestelling te jatten zijn voor dubieuze toko's in Roemenie ofzo.

Naast het probleem van vervoer en verkoop zit je nog met de onkunde van veel inbrekers. De meeste inbraken zijn gewoon random in iemands huis die toevallig geschikt is om in te breken (niemand thuis, afgezonderde deur, etc). Een datacenter is wel een van de laatste dingen die een inbreker zomaar zal kiezen. Er hangen camera's, lastig weg te komen, zit evt. nog bewaking, een alarm is doorgaans aanwezig (en zichtbaar aanwezig). Inbreken in een datacenter vergt enige planning - maar ik denk dat er dan wel een hoop interessantere objecten zijn om in te breken (makkelijker en levert meer op).

Kortom: inbreken in een datacenter is vast wel intressant, maar er zijn veel lucratievere inbraken te bedenken met veel beter te verkopen spulletjes (juweliers e.d.).

Michiel, 12 maart 2009 11:35 am

Geluk. Overigens lijken me dit niet echt professionele inbrekers. Ik meen dat een paar jaar geleden eens een paar criminelen op klaarlichte dag 10GE modules hebben gestolen uit een Easynet datacentrum. De modules waren in productie dus dat veroorzaakte wel een probleempje.

Rudolf, 12 maart 2009 3:21 pm

Hoezo al geluk gehad hebben. Vorig jaar werd nog een hele telefooncentrale van BT leeggeroofd, serieus deel van Londen kon niet bellen, internetten etc.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.