Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

.ca-registry blokkeert alle domeinen die de Conficker worm bezoekt

  • Door
  • Veenman
  • geplaatst op
  • 25 maart 2009 08:19 uur

CIRAHet .ca-registry CIRA maakt zich grote zorgen over het feit dat de Conficker C worm op 1 april actief wordt. Miljoenen computers zijn door deze worm geïnfecteerd. De worm is zodanig geprogrammeerd dat hij vanaf 1 april dagelijks een lijst van 50.000 willekeurige domeinnamen produceert onder 110 verschillende TLD’s. De worm probeert op elk van de 50.000 geproduceerde domeinnamen zijn instructies te downloaden, om bijvoorbeeld onderdeel te worden van een botnet, een software-update te downloaden, spam te versturen of websites aan te vallen, meldt CBSnews.

Door het grote aantal domeinnamen is het voor malware bestrijders onmogelijk om ze allemaal in de gaten te houden of te sluiten. Daarnaast zitten er mogelijk ook geregistreerde legitieme domeinnamen tussen, die niks met de worm of zijn eigenaar te maken hebben.

CIRA probeert haar straatje schoon te vegen door alle mogelijke nog niet geregistreerde .ca-domeinnamen die de worm zou kunnen bezoeken preventief te registreren/blokkeren, waardoor deze niet door de eigenaar van de worm te registreren zijn. Byron Holland, CEO van Canadian Internet Registration Authority (CIRA), wil hier door de reputatie van het .ca-domein als stabiel en veilig beschermen. Het is maar de vraag of de actie zelf echt nut heeft, gezien .ca maar één van de 110 TLD’s is die bezocht wordt door de Conficker C worm.

Ook Microsoft wil graag dat de Conficker worm wordt gestopt en heeft $250.000 uitgeloofd voor de goudentip die leidt tot de aanhouding van de makers van de Conficker worm.

Sjoerd van Groning, 25 maart 2009 11:05 am

Onhandige datum om echt serieus genomen te worden met een dergelijke blokade ...

Marco, 25 maart 2009 6:19 pm

Voor zover ik kan beoordelen moeten we conficker serieus nemen en is het persbericht van CIRA dat ook.

(en het zou -opnieuw- erg slim zijn van de maker(s) van conficker als ze de datum van 1 april bewust hadden gekozen, juist om ongeloof op te wekken)

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.