Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Nieuwe datacentrum Telecity als benchmark

  • Door
  • Randy ten Have
  • geplaatst op
  • 1 april 2009 08:01 uur

Wapen van AmsterdamHet nieuwe datacentrum van Telecity in Amsterdam geldt voor de gemeente in zijn soort als nieuwe benchmark. Het centrum draait op volle toeren, drie keer zuiniger dan oudere datacentra in de omgeving van Amsterdam. De gemeente Amsterdam hanteert sinds kort een energie-efficiëntienorm voor de bouw van nieuwe datacentra.

De aanscherping door Amsterdam loopt parallel aan de eerder dit jaar door EZ-staatssecretaris Heemskerk aangekondigde specifieke meerjarenafspraak energie-efficiëntie voor de ict-sector. Deze wordt gemeten in een PUE waarde, de Power Usage Effictiveness. Bij datacentra van ca. 10 jaar oud ligt deze op 1.8. De gemeente Amsterdam wil dat datacentra nu gebouwd worden met een waarde van 1.3. Netto levert dit een stroombesparing van 38% op..

Door meer gebruik te maken van freecooling, het standaard toepasen van cold-corridors en het gebruiken van restwarmte voor bijvoorbeeld kantoorcomplexen maken grote besparingen mogelijk. Hierdoor kunnen grotere vermogens per footprint geleverd worden. Waar klanten 10 jaar terug nog genoeg namen met 8 Ampere aan stroom per footprint zie je nu de dag bij 16A per footprint nog steeds racks halfvol staan. Datacentra moeten dus gebouwd worden met minimaal 32A stroom per rack.

De gemeente Amsterdam heeft onlangs nog een bouwaanvraag van een datacentrum afgewezen. Deze had een PUE waarde van 1.55. De gemeente weigerde de bouwvergunning en eiste een PUE van 1.3 . Hierop heeft de vergunningaanvrager extra energiebesparende maatregelen genomen, aldus de Energiegids.

Fake-Robbert, 1 april 2009 8:58 am

SBP heeft pue van >2
Grafix bouwt een nieuw dc met PUE < 1 in amsterdam nu alphen vol staat.

Piet, 1 april 2009 9:09 am

Mooi Hoor,

En betaald door de extreme prijsverhogingen aan de huidige klanten. Investeer ook eens in je bestaande datacentra zodat je daar ook zuiniger (ja, ik weet het, moeilijker om te realiseren) kan operen!

Trebbor, 1 april 2009 11:39 am

Mooi dat de gemeente Amsterdam zich inzet voor een zuiniger ICT beleid. Alle nieuwe datacenters maken nu gebruik van afgesloten koude gangen in plaats van open gangen.

Ps aan Fake-Robbert: PUE lager dan 1 is _niet_ mogelijk. Je moet een PUE 1 zien als 100% efficiëntie. Een PUE lager dan is is dus een efficiëntie hoger dan 100%... juist.. :)

Grafix is overigens _niet_ bezig met een datacenter in Amsterdam. Zij zijn druk bezig met het datacenter in Alphen aan den Rijn welke ook werkt met koude afgesloten gangen.

Toon, 1 april 2009 2:30 pm

Trebbor , ik denk dat de fake-robbert ook een 1 april grap probeert te maken slimmerik :P

Tududud, 3 april 2009 4:49 pm

En welk DC is dan afgewezen? In het bron artikel staat daar niets over?

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.