Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Luxemburg krijgt de LU-CIX als internet exchange

  • Door
  • Randy ten Have
  • geplaatst op
  • 3 april 2009 08:13 uur

LU-CIXOok Luxemburg krijgt in het najaar een eigen internetknooppunt, de LU-CIX. Dit naar het model van succesvolle internationale carrier neutrale knooppunten zoals BNIX in Brussel, LINX in Londen en onze eigen AMS-IX of NL-IX in Amsterdam. Voorganger LIX, in 1998 opgericht door het nationaal researchnetwerk Restena, blijft bestaan, maar is niet populair met zo’n 65 Mbit aan verkeer, tegenover 10 Gbit bij BNIX en zelfs 400 Gbit bij AMS-IX.

Het doel van LU-CIX is het afsluiten van nationale en internationale peeringovereenkomsten om zo meer ip-verkeer te genereren. In tegenstelling tot BNIX en de meeste andere knooppunten, die opgericht zijn door onafhankelijke onderwijs- of researchinstellingen, is LU-CIX enkel door marktpartijen opgericht. Er zit een zevental grote lokale spelers achter LU-CIX waaronder ex-monopolist P&T Luxembourg, Datacenter Luxembourg, Cegecom en LuxConnect. Het internetknooppunt moet er ook voor zorgen dat er snellere verbindingen van en naar Luxemburg komen en dat er meer redundantie in het netwerk is.

LU-CIX bestaat uit twee onderdelen: LU-CIX  ASBL, een not-for-profit organisatie die de promotie van de LU-CIX voor haar rekening neemt en LU-CIX GIE, een corporatie die de technische uitvoering van de internet exchange voor haar rekening neemt. De komende maanden zal de infrastructuur van de internet exchange worden ingericht.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.