Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Systeembouwers integreren nieuwe Intel processor

  • Door
  • Randy ten Have
  • geplaatst op
  • 7 april 2009 08:03 uur

Intel Xeon 5500 seriesIntel heeft een nieuwe processor op de markt gebracht, de Xeon 5500 serie. Volgens Intel gaat het om de meest vernieuwende processor sinds de Pentium Pro die inmiddels alweer 15 jaar terug geïntroduceerd werd. Opvallend is – naast het gebruik van DDR3 geheugen – dat Hyper-Threading weer terug is.

Een andere grote wijziging die in de nieuwe processor te vinden is, is dat de geheugencontroller nu in de CPU geïntegreerd is. Concurrent AMD deed dit al eerder in zijn Opterons en maakte hiermee een flinke voorsprong op Intel. Daarnaast is de ondersteuning voor virtualisatie vanuit de processor nog verder verbeterd. Naast de reguliere processors, brengt Intel ook twee L-series op de markt die een TDP hebben van 60 watt, tegenover 90 Watt bij de gewone serie. De reguliere serie heeft het typenummer 55xx. Net zoals bij de vorige serie Xeons zijn er ook nu weer singlesocket uitvoeringen te krijgen. Deze hebben een serienummer in de 35xx range.

Diverse hardware leveranciers hebben ieder systemen aangekondigd die gebaseerd zijn op de Intel Xeon processor 5500 series, waaronder Dell met de PowerEdge 610, HP met de Proliant G6-serie en ook de Apple xServe zou uitgerust worden met deze processor. Opvallend aan de DL360 en DL380 G6-serie van HP is dat deze onder andere uitgerust zijn met 32 temperatuursensors. Ook kan iedere ventilator in het systeem afzonderlijk aangestuurd worden. Zo ontstaat de optimale koeling en wordt er per server 10 tot 15 watt extra energie bespaard. HP geeft daarbij aan dat de sensors behoorlijk duur zijn, maar dit in het niets is als hier de stroombesparing tegenover gezet wordt.

AlexanderOnline, 7 april 2009 8:42 am

Ik denk dat je HyperThreading bedoelt? van HyperTrading heb ik nog nooit gehoord.

Erik H., 7 april 2009 10:29 am

Resultaten 1 - 10 van circa 15.100 voor HyperTrading (0,32 seconden)

Robert, 7 april 2009 10:35 am

Wiki zegt; http://nl.wikipedia.org/wiki/Hyper-Threading

Arjan Bijnen, 7 april 2009 11:51 am

Uiteraard is het leuk om te zien dat allerlei fabrikanten zoals HP en Dell de hardware aankondigen, leuker is om te weten dat SuperMicro reeds al kan voorzien :-).

Jeroen, 7 april 2009 3:13 pm

Arjan: Dell ook al :) Althans op de website.
En verder is supermicro natuurlijk net-niet-zelfbouw ;)

Arjan Bijnen, 7 april 2009 5:38 pm

@Jeroen: Al zijn de performance van een SuperMicro server natuurlijk wel wat hoger als de gemiddelde Dell server ;).

Afgezien van dat was SuperMicro (buurman en oud technisch man van Intel) natuurlijk de systemen al even (uit voorraad) uitlevert terwijl ik voorlopig nog niemand heb gezien Dell nehalem heb gezien.

Dit alles doet mij besluiten een telefoontje naar Dell te plegen. Hier kreeg ik eerst 3 a 4 verschillende mensen aan de lijn voordat ik iemand te spreken kreeg die mij, nadat hij het even bij een ander gevraagd had, wist wat de nehalem architectuur is. Vervolgens werd mij verteld dat Dell net enkele modellen gelanceerd zal hebben echter wist nog niemand te vertellen welke modellen en/of welke specificaties. Ook het uitleveren zal helaas nog even op zich moeten laten wachten daar de systemen nog niet op voorraad zouden zijn.

Kortweg, een wereld van verschil.... SuperMicro mag dan wel losse componenten aanbieden, in de juiste combinaties heb je voor het zelfde (of zelfs goedkoper) geld als bij Dell een systeem wat een stuk krachtiger en betrouwbaarder is.

Stewie, 7 april 2009 8:51 pm

Dell kan leveren vanaf de launch datum, en die is al geweest. Staat ook gewoon op de Dell website.
Vandaag heb ik de hele roadmap ingezien van de Intel Nehalem servers van Dell. De R210, R410, R610 en R710 (eerste is single socket, de andere drie dual socket) zijn aangekondigd waarvan de laatste twee al leverbaar zijn. Ook stuurt Dell complete benchmarks op CPU en op server vergelijking op verzoek.

En dat SuperMicro sneller is? Zeker ook instabieler ;)

Randy ten Have, 7 april 2009 8:58 pm

Jij al wat informatie over de R210 binnen Stijn?

Stewie, 7 april 2009 9:45 pm

Jep, midden juli is die op de markt. De R410 midden juni. Beide 1u, waarbij de R410 een dual socket server is, de basic versie van de R610.

Wido, 7 april 2009 9:57 pm

Kunnen we dat eeuwige gezeur over SuperMicro, Dell en HP niet eens achterwege laten? Voegt imho weinig aan de discussie toe.

Als iemand SM wil draaien laat hem lekker, de ander is weer blij met Dell en de volgende weer met HP.

Verder lijkt deze CPU me erg leuk, vooral DDR3 (zodra het betaalbaar wordt) en het maximale aantal GB's ram spreken me erg aan. (Al kan je bij het i7 platform ook al veel RAM kwijt).

Arjan Bijnen, 8 april 2009 12:44 am

@Stijn: Hoe kom jij erbij dat SuperMicro instabiele zal zijn dan Dell? Niet enkel uit eigen ervaring maar ook uit die van andere kan ik dit absoluut tegen spreken. Een onstabiel SuperMicro systeem is in 9 van de 10 gevallen aan eigen ondeskundigheid of verkeer componenten gebruik te wijten.

Je niet onderbouwde stelling dat SuperMicro onstabiel zal zijn kan ik enkel maar naar fabeltjesland verwijzen. Complete Universiteiten, Ruimtevaartorganisaties en bijvoorbeeld het project rondom de deeltjesversneller draaien geheel op SuperMicro. Absoluut een bewuste keuze!

Als Dell pas vanaf midden juni Nehalem servers gaat uitleveren lopen ze behoorlijk achter de feiten aan. De eerste SuperMicro Nehalems zijn hier al met zeer goede performance gepasseerd. Met je toko vol Dell begrijp ik overigens je bezwaar tegen SuperMicro wel. Het had leuk geweest als dit op feiten onderbouwd had kunnen worden.

@Wido: SuperMicro, Dell en HP zal een eeuwige vete blijven. Je hebt liefhebbers van een goed marketingbudget cq een mooi stickertje en je hebt liefhebbers van kwaliteit. Dit zal altijd een discussie blijven opleveren ;)

Wido, 8 april 2009 9:35 am

Deze vete getuigd mij gewoon niet van volwassenheid, ik ben zelf een Linux voorstander, maar ben ook niet de hele dag bezig met MS afkraken.

Het is alleen zo jammer dat het altijd maar de focus van het onderwerp afhaalt en alles afdwaald.

Stewie, 8 april 2009 12:01 pm

Arjan, lees nogmaals even terug (reactie 20:51) mbt levertijden. De release was in het verleden, dus de eerste Nehalem systemen zijn gewoon leverbaar.

De stabiliteit van Supermicro even uitleggen: dat is dezelfde zever als zeggen dat merk X sneller is dan merk Y. Zo'n feitjes zijn nergens op gebaseerd. Alle componenten zijn hetzelfde type en hetzelfde merk, op het moederbord na. Maar de chips die daarop zitten zijn ook weer grotendeels hetzelfde. Leg dan maar eens uit hoe de een sneller kan zijn dan de andere. Jouw hele relaas was niet nodig geweest als je het sarcasme had begrepen.

Arjan Bijnen, 9 april 2009 9:53 am

@Stijn: Dan weet jij schijnbaar dingen die ze bij Dell nog niet weten :-).

Hoe het ene bord sneller kan zijn dan het andere? Simpel, Dell laat al jaren belangrijke delen uit winstoverweging van de borden af. De soft en firmware is daarnaast ook niet wat het zijn kan waardoor de prestaties van dezelfde configuratie van een high end SuperMicro systeem al snel een stuk hoger zijn.... Onze hardware man kan je nog tal van feiten geven waarom SuperMicro absoluut betere performance kan leveren. Wanneer Dell bewezen beter kan, zijn wij de eerste welke alsnog overgaan. En nee, niet om de prijs daar menig high end SuperMicro systeem qua prijs slechts weinig afdoet.

Aan het afvlakken van een merk zonder gegronde redenen zie ik inderdaad geen sarcastme.

@Wido: Wat kan jij zeuren zeg! Bij het ene naar het andere onderwerp komt dit voor. Moet mogelijk zijn!

MikeN, 9 april 2009 10:38 am

Er zit amper iets snelheidsbepalend op een moederbord (eigenlijk alleen de chipset en eventueel het type onboard netwerkkaart), dus ik hoor de technische uitleg graag Arjan...

Arjan Bijnen, 9 april 2009 2:08 pm

@MikeN: Je bent van harte welkom voor een gesprek met onze hardware man.

MikeN, 9 april 2009 2:43 pm

Stuur hem gewoon even naar dit topic toe, dan weet iedereen het verhaal ;)

Arjan Bijnen, 10 april 2009 4:36 am

@MikeN: Sure! Bel maar gewoon voor een afspraak ;)

MikeN, 10 april 2009 11:24 am

@MikeN op 10 april 2009 om 09:32
Grapjurk, pak even je eigen nick....

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.