Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Toegang tot EvoSwitch pas na gelaat-, vinger- én paspoortscan

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 11 juli 2007 10:35 uur

EvoSwitchHet Haarlemse EvoSwitch datacentrum heeft de toegangscontrole voor haar datacentrum verbetert met biometrische identificatie van Secure Access Road (SAR B.V.).

Wie vanaf nu toegang tot EvoSwitch wil moet zich eerst via de website aanmelden en krijgt een reserveringscode per e-mail en sms. Eenmaal aangekomen in het datacentrum kan de bezoeker zijn code ingeven in een biometrische zuil. Hierna zal de bezoeker verder worden geidentificeert aan de hand van een gelaats-, vinger- en paspoortscan. Deze worden ook nog eens door een beveiliger gecontroleerd.

Daarna plaatst de bezoeker zijn vinger op een terminal, waarna deze het EvoSwitch datacentrum kan betreden. Wanneer de bezoeker het datacentrum wil verlaten, moet deze eveneens zijn vinger op de terminal plaatsen, zodat het systeem weet dat de bezoeker het datacentrum (daadwerkelijk) heeft verlaten!

Laurens Rosenthal, Innovation Director van EvoSwitch:

Bezoekers registreren zich meestal via een website, vullen bij aankomst in een datacenter een A4-tje met persoonsgegevens in, waarna zij met een losse toegangspas de datacenterruimte in mogen. Echt veilig is dat niet. Voor iemand die kwaad in de zin heeft, is een dergelijke toegangsbeveiliging een geschenk uit de hemel. EvoSwitch wil klanten de zekerheid bieden die zij mogen verwachten als het gaat om het beheer van hun data. Daarom heeft EvoSwitch nu biometrische toegangscontroleproducten door SAR laten implementeren

Henk Attema, directeur van SAR:

In Nederland lopen we wat achter als het gaat om de acceptatie van biometrie, maar je ziet dat nu steeds meer bedrijven er in geïnteresseerd zijn. De basis voor de oplossing is voor ons altijd de biometrische zuil en bijbehorende terminals voor het scannen van vingerafdrukken. Daar omheen kunnen we andere beveiligingsoplossingen ontwikkelen en daar ook softwareapplicaties op maat voor schrijven. EvoSwitch wilde aanvullend bijvoorbeeld een paspoortscan. Die hebben wij op basis van de vraag toen voor hen ontwikkeld.

Op dit moment vindt ik veel datacentra redelijk zwak beveiligd, gezien het feit dat er enorm kostbare apparatuur aanwezig is en daarnaast de processen die zich in een datacentrum afspelen, die voor veel bedrijven mission-critical zijn. Beveiliging is daarom net zo belangrijk voor datacentra zijn als de door clara.net vastgestelde 5 aandachtspunten voor inrichting van datacentra. De oplossing en de inzet om de beveiliging van het EvoSwitch Datacentrum naar een hoger niveau te tillen, klinkt mij daarom ook als muziek in de oren!

alrik, 11 juli 2007 10:40 am

Klinkt goed idd!

Heb me altijd wel enigzins verbaasd over de beveiliging van dc's.

Een pacje is zo uitgewisseld.

Axel, 11 juli 2007 1:15 pm

Gaat absoluut de goede richting op! Er zijn heel veel datacentra waar de beveiliging gemakkelijk te omzeilen is, deze nieuwe procedure bij EvoSwitch maakt dat een heel stuk moeilijker.

Sebas, 11 juli 2007 4:51 pm

InterXion heeft allang fingerprinting

Michiel, 11 juli 2007 5:11 pm

BIT ook al een paar (5?) jaar met hun hand-scanner..

Arjan Bijnen, 11 juli 2007 7:40 pm

Ervaring leert dat enkel fingerprinting of handpalm scanner niet de meest ideale toegangscontrole is en in principe zeer makkelijk is te omzeilen. Daarom is het zo mooi dat de toegangscontrole van EvoSwitch bestaat uit zowel een gelaats-, vinger- als een paspoortscan. Deze 3 factoren gecombineerd zorgen voor een praktisch onmogelijk te kraken systeem. Dit zal waarschijnlijk ook wel de reden zijn waarom Schiphol dergelijke apperatuur ook gebruikt voor mensen welke veel reizen.

Paul, 11 juli 2007 10:41 pm

Nu vraag ik mij 1 ding af.. stel je hebt vieze handen, hoe betrouwbaar is dat systeem dan nog?

Of is er normaal gesproken een wasbak of dergelijke in de buurt, ik ben namelijk nog niet echt bekend met fingerprinting, maar het lijkt mij dat dit een redelijk probleem kan opleveren?

Randy, 11 juli 2007 10:46 pm

Fingerprinting oke, MITS duidelijk is hoe mijn print opgeslagen is, beveiligd is en wat er met de informatie gebeurd. Met een irisscan werk ik niet mee. Simpelweg omdat ik rechts nog een visueel vermogen van 6% heb en mijn pupil niet overal op leg. Als de irisscan verplicht is, zou ik zelf EvoSwitch de rug toe keren.

Neemt niet weg dat ik het eens ben met aangescherpte beveiligingsregels. Sommige datacentra loop je in en uit, ook met hardware van derden. Zo zijn in het verleden al eens complete switches en routers uit Redbus/TC3 verdwenen. Dit kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn.

Evenzo geldt eigenlijk ook voor de bescherming van data. Iedereen draait in Raid dus als iemand in een shared rack even een disk snel zou swappen, klonen en terug zou plaatsen (10 minuten?) zou je een behoorlijk probleem kunnen hebben.

Arjan Bijnen, 11 juli 2007 10:50 pm

@Paul: Een dergelijk systeem werkt in principe als de wegen welke opsporingsdiensten gebruiken om mensen op te sporen na verhand van de vingerafdruk. Deze partijen kijken enkele op overeenkomsten in de vingerafdruk en niet naar de gehele afdruk.

Bij het inprinten van de vinger (eerste keer) wordt er een digitaal kopie van opgeslagen. Bij de opeenvolgende keren zal het systeem kijken naar overeenkomsten in de lijnen van je vinger. Deze hoeft niet helemaal gelijk te zijn gezien er enkel wordt gekeken op een aantal punten. Hierdoor wordt je met een wondtje op je vinger nog gewoon herkend door het systeem.

Arjan Bijnen, 11 juli 2007 10:53 pm

@Randy: Een gelaatscan is bij lange na geen irisscan. Als ik het artikel nogmaals doorlees begrijp ik ook niet waar je dit vandaan haalt.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.