Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Aanleg SEACOM fiber loopt op schema

  • Door
  • Randy ten Have
  • geplaatst op
  • 10 april 2009 08:03 uur

In Afrika zijn telecombedrijven druk bezig met de aanleg van de SEACOM fiber die Oost Afrika moet verbinden met India en Europa. Oost-Afrika heeft een enorme groei in de vraag naar internetverbindingen, de gebruikers aantallen stegen tussen 2000 en 2008 met 1.062 procent.

De fiber krijgt een capaciteit van 1280 Gbit/sec. Voorheen werd Oost Afrika voornamelijk door trage satellietverbindingen ontsloten aan de backbone van het Internet. Nu krijgt zij een rechtstreekse ontsluiting in India en Europa. De Europese verbinding zal bij een landingsstation in Marseille aan land komen en wordt hier gekoppeld met o.a. Interoute.

seacom_fiber

Opvallend is dat het grootste deel door Afrika zelf gefinancierd is. Ruim 76% van de kosten – 650 miljoen dollar – wordt door Afrikaanse ondernemers betaald. In juni moet het gehele traject opgeleverd zijn. Ruim 15.000 kilometer aan zeekabel. Dit is ruimschoots op tijd, omdat deze verbinding o.a. gebruikt gaat worden tijdens het WK voetbal dat een jaar later gehouden wordt in Zuid Afrika.

Handrik, 10 april 2009 9:58 am

mag er een block op de link naar Nigeria? Dat scheelt weer flink in frauduleuze emails.

Peter-s, 10 april 2009 12:10 pm

Zag het laatst ook ergens op tv voorbij komen, langs een zandweg waren met pikhouwelen en "schoffels" geulen aan het maken voor fiber, misschien kunnen ze beter eerst drinkwater leidingen aanleggen?

Wido, 10 april 2009 8:26 pm

@ Peter, wie weet stimuleert dit juist de economie waardoor ze daar geld voor krijgen?

Telefoonverbindingen e.d. kunnen ook ineens beter worden, verbindingen van banken en bedrijven, ga zo maar door?

Peter-s, 10 april 2009 11:30 pm

Klopt Wido, maar een deel van afrika heeft nogsteeds geen drinkwater, terwijl een ander deel (volgens mij een land met een N) al op glasvezel zit.

Overgens wel mooi om te zien in dat stukje, dat alle leerlingen op school een laptop hebbem. No offence verder, zeker een goede ontwikkeling (dat is toch de toekomst), maar vond het contrast toch deels lachwekkend (zandwegen, teenslippers en oude schoolbankjes), en dan allemaal een laptop :).

Randy ten Have, 11 april 2009 2:46 am

Straks krijgen we piraterij op de fibers. Hebben we eindelijk een goede reden om Tim Kuik te verbannen, kan die daar piraten vangen.

Lennie, 11 april 2009 11:49 am

@Peter-s Het lijkt soms en is ook slecht verdeelt, maar het is wel goed dat het land waar ze al veel hebben moeten doorstaan er weer boven op komt. Het land dat op TV was, was namelijk Rwanda, waar ze een X jaar geleden die genocide hadden. Ik vond het ook wel aardig dat ook de XO-laptop (one-laptop-per-child) op TV was in het zelfde stukje. Dat had ik volgens mij nog niet op TV gezien.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.