Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Watertekort nieuwste probleem voor datacentra

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 14 april 2009 08:05 uur

GebouwenDoor het toenemende stroomverbruik in datacentra neemt ook de behoefte toe om de geproduceerde warmte af te voeren. De warmte die alle servers produceren wordt afgevoerd via koeltorens, waar door middel van verdamping het warme afvalwater wordt gekoeld. Door dat datacentra zelf ook telkens groter worden, neemt de behoefte aan koelwater ook steeds verder toe.

James Hamilton, datacentrum designer en onderzoeker bij Amazon.com stelt dat een datacentrum dat zo’n 15 Megawatt aan stroom verbruikt dagelijks eveneens zo’n 1,3 miljoen liter water verbruikt. Volgens Hamilton zal het waterverbruik binnenkort een van de grootste problemen van datacentra worden. Waterleidingbedrijven kunnen de dorst van datacentra vaak niet bijhouden.

Dit dwingt datacentra om creatief te zijn om toch in hun waterbehoefte te kunnen voorzien. Google heeft voor haar Belgische datacentrum een eigen waterzuiveringsinstallatie van 2.000 vierkante meter gebouwd. Het water haalt Google uit een nabijgelegen kanaal. Google heeft onderstaande video op YouTube gezet met een rondleiding door haar waterzuiveringsinstallatie.

Via: DataCenterKnowledge

Erik, 14 april 2009 10:19 am

"De warmte die alle servers produceren wordt afgevoerd via koeltorens"

Hebben we in Nederland datacenters die daadwerkelijk met koeltorens werken? Ik had er nog nooit van gehoord.
Alle datacenters die ik ken hebben gewoon gesloten systemen met warmtewisselaars, die op het dak hun warmte afvoeren via grote radiatoren met geforceerde ventilatie (grote ventilatoren).
In Nederland lopen er wel experimenten waarbij datacenters hun warmte afvoeren naar nabijgelegen bedrijven die dat toevallig goed kunnen gebruiken. Maar koeltorens? Nooit gezien.

Jeroen, 14 april 2009 10:27 am

Wordt het water GEbruikt of VERbruikt? Interessante vraag, foutje in artikel?

Arnout Veenman, 14 april 2009 11:09 am

@Jeroen, zoals ik al schreef gaat het om verbruik van water. Het origineel is: "No one talks about water. The water consumption (in data centers) is super embarrassing. It just doesn’t feel responsible. We need designs that stop using water."

Sander, 14 april 2009 2:38 pm

Dan kan dat water toch net zo goed afkomstig zijn uit een rivier of een meer, net zoals grote fabrieken dat doen? Lijkt me een beetje achterlijk om daarvoor drinkwater te gaan gebruiken. Moet er natuurlijk wel zo'n bron in de buurt zijn.

Sander, 14 april 2009 2:44 pm

Oh, vergeet wat ik hierboven schreef. Ik had het een-na-laatste regeltje verkeerd begrepen..

Dirkje, 14 april 2009 9:08 pm

1,3 miljoen liter per dag??

Arnout Veenman, 15 april 2009 8:08 am

@Dirkje, het gaat inderdaad om 1,3 miljoen liter per dag volgens James Hamilton. Hij noemde het overigens 360.000 gallons (360 000 US gallons = 1 362 748.24 liters).

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.