Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Citrix XenServer gratis te downloaden

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 15 april 2009 08:05 uur

CitrixDe XenServer hypervisor is per direct gratis te downloaden. In februari kondigde Citrix al aan dat XenServer gratis zou worden. Nu heeft het bedrijf de daad bij het woord gevoegd.

Alhoewel een aantal standaard hypervisors al jaren gratis wordt aangeboden, zijn die vaak te beperkt voor zakelijk praktisch gebruik. XenServer bevat een aantal sterke features zoals gecentraliseerd multi-node management en full live motion. Vanaf het moment van de aankondiging van deze nieuwste versie – vier weken geleden – heeft een record aantal klanten de 30-dagen trial preview gedownload vanaf de Citrix website en is de respons vanuit de IT community erg positief.

Tegelijkertijd lanceert het bedrijf ook Citrix Essentials, waarmee de mogelijkheden om de XenServer te beheren verder worden geoptimaliseerd. Deze features zijn lab automation, dynamic provisioning, workflow orchestration, high availability en naadloze integratie met de belangrijkste storage-systemen. Ook brengt Citrix een vergelijkbaar pakket op de markt voor klanten die virtualiseren met Microsoft’s Windows Server 2008 Hyper-V.

Max, 15 april 2009 3:27 pm

Zo te zien is de licentie maar een jaar geldig, en moet daarna opnieuw aangevraagd worden.

Dan ben je dus afhankelijk van hun belofte dat dit altijd ondersteund en gratis zal blijven.

Jesper, 15 april 2009 3:38 pm

Wel leuk dat 't gratis is, maar voor support, high availability en fatsoenlijke storage koppelingen betaal je nog steeds. Eigenlijk veranderd er dus niet veel tenzij je op een enkele server wat kleinschalige virtualisatie doet.

Randy ten Have, 17 april 2009 3:55 am

Ik heb hem snel even op een speeldoos getest thuis (HP DL360G5), maar met lokale storage kan hij volgens mij niet overweg. ESXi doet dit bijvoorbeeld wel, zodat het ook kleinschalig in het MKB te gebruiken is. Of zie ik iets over het hoofd? Ik zal volgende week eens een twee doosjes aan de EqualLogic hangen en kijken hoe het met iSCSI werkt.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.