Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Tenminste 11,3 procent van alle .nl-domeinnamen “groen” gehost

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 17 april 2009 08:02 uur

In maart 2009 hebben SIDN en Cleanbits gezamenlijk onderzoek gedaan naar het aandeel van CO2-neutrale aanbieders binnen de .nl-zone op het internet. Van alle ruim 3,3 miljoen .nl-domeinnamen is onderzocht of ze bij een ‘grijze’ of ‘groene’ service provider zijn ondergebracht.

Uit het onderzoek blijkt dat ongeveer één op de acht (11,3 procent) van de .nl-domeinnamen wordt gehost door CO2-neutraal opererende hosters. Dit kan dan gaan om aanbieders die (geheel) op groene energie draaien, alsook aanbieders die de CO2-uitstoot van hun grijze energie compenseren door het financieren van boomaanplant.

De vraag is echter of Cleanbits wel alle hosters kent die CO2-neutraal opereren. Cleanbits is in dat opzicht wel een mooi initiatief. Alle bedrijven die dat daadwerkelijk doen kunnen zichzelf kosteloos laten registreren door Cleanbits. Aan de hand van de IP-adressen van de hosters kan Cleanbits van elke website controleren of deze bij een van deze hosters staat.

Maar kent Cleanbits alle CO2-neutrale hosters? Dat hebben we aan Cleanbits directeur René Post gevraagd. Post erkent dat het goed mogelijk is dat er hosters zijn die CO2-neutraal opereren en die nog niet bij Cleanbits bekend zijn. De kans is groot dat het percentage .nl-domeinnamen dat “groen” groter is dan de 11,3 procent die uit het onderzoek is gekomen.

ISPam.nl geeft Cleanbits het advies om wanneer het onderzoek wordt herhaald, om eerste de volledige Top 100 van SIDN deelnemers te bellen (of via SIDN te consulteren) met de vraag of ze CO2-neutraal opereren. Post beloofde dit te zullen doen. Daarnaast ondersteunt ISPam.nl het werk van Cleanbits ook van harte. CO2-neutrale hosters die nog niet bij Cleanbits bekend zijn roepen we op zich te melden bij René Post via [email protected].

Dat is ook nodig want in maart van dit jaar heeft de Europese Commissie besloten dat de ICT-sector tussen nu en 2015 zijn CO2-uitstoot met 20 procent moet verminderen. Dit terwijl de sector in Nederland juist een sterke groei doormaakt. Het verminderen van de CO2-uitstoot is daardoor een flinke uitdaging voor alle marktpartijen.

Wat betreft het gezamenlijk onderzoek/persbericht van Cleanbits en SIDN. Het enige dat daar écht ontbreekt is het woordje “tenminste” in de originele titel van het onderzoek: “Eén op de acht .nl-domeinnamen wordt ‘groen’ gehost“. Ook Cleanbits directeur René Post erkent dat.

Alexander, 17 april 2009 8:30 am

Wat een ongelofelijke ONZIN. Echt niet normaal.
It's all about the money. Schijnheilig gedoe zeg.

Wido, 17 april 2009 9:37 am

Indeed, en ik weiger ook aan deze onzin mee te doen.

Bedrijven gaan alleen groen investeren als het ook beter voor de portmonnee is (of als het echt maar een schijntje extra kost).

Jeroen, 17 april 2009 12:36 pm

Zelfs bij dit soort dingen laat de SIDN steken vallen (uitleg: zie artikel waarin Rene alle fouten toegeeft :))

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.