Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Equinix neemt authentieke kluisruimte in gebruik

  • Door
  • Randy ten Have
  • geplaatst op
  • 17 april 2009 08:05 uur

equinixlogoGisteren werd bij Equinix in Enschede de authentieke kluisruimte als nieuwe ruimte in gebruik genomen, voor ISPam.nl was ik daarbij. Equinix (voorheen: Virtu) zit gehuisvest in het oude gebouw van De Nederlandsche Bank en heeft een grote kluis waar in het verleden goudstaven lagen opgeslagen. De ruimte is nu omgebouwd tot datavloer.

Internetdienstverlener Echelon uit Enschede was de eerste klant en heeft inmiddels 10 racks in de nieuwe ruimte in gebruik genomen. Echelon telt een lange historie van 22 jaar en richt zich op systeem- en netwerkbeheer. Sinds 1991 is zij ook actief als internet dienstverlener. Echelon zit op hetzelfde industrieterrein als Equinix in Enschede en heeft een darkfiber richting haar servers. Voorheen stonden deze servers in de ‘oude’ dataruimten in het EN1 datacentrum. Zij is nu de eerste klant die van de nieuwe datacenter ruimte gebruik maakt.

Opening van de suite door Peter Spekreijse (Echelon)
Opening door Michiel Eielts (General manager Equinix) en Peter Spekreijse (CEO Echelon)

“Het goud van Equinix”
Om de nieuwe ruimte binnen te komen moet eerst de kluisdeur geopend worden. Deze ruim 8000 kilo wegende deur vormt de afscheiding met de rest van het pand. De ruimte is voorzien van een cold-corridor opstelling met de racks en bijzonder leuk om te zien is dat ‘Het goud van Equinix’ hier nog opgeslagen ligt. Weliswaar niet in goudstaven, maar in enkele vergulde disks die in een vitrine bij binnenkomst van de suite staan. Een leuke manier om toch de authentiekheid van het pand weer te geven en de veiligheid van data te symboliseren.

Het goud van Equinix (Foto: Dorine Gort)

Regionale aanwezigheid
Naast Enschede heeft Equinix ook datacentra in Zwolle en Amsterdam. Door deze regionale aanwezigheid kan zij veel klanten bedienen. Mede door de ISO27001 en ISO9001 certificering bevinden veel van deze klanten zich in de financiële sector. Met de opening van de nieuwe ruimte in Enschede heeft Equinix ca. 600m² extra datavloer beschikbaar gemaakt voor haar eigen servers en klanten. Veel van hen zijn regionale klanten, mede doordat de NDIX switch voor Enschede hier ook geplaatst is.

Open ontvangst
Naast de opening werd er een rondleiding gegeven door het datacentrum. Mij viel vooral de openheid op die Equinix gaf, waarbij alle ruimten bezocht werden.  Binnen het oude bankgebouw bevindt zich ook een atoomvrije ruimte. Deze wordt door enkele klanten gebruikt voor het plaatsen van back-up servers, gescheiden van de datavloer en enkel onder begeleiding toegankelijk. Naast de beveiliging van het pand zelf is de beveiliging van de geautoriseerde bezoekers dan ook absoluut goed te noemen.

Dennis Wijnberg (Oxilion), 17 april 2009 11:33 am

Ja het is gewoon een locatie met een enorme emotie.

Het is wel leuk om te zien dat deze kluis echt een box-in-a-box is en geheel vrij staat van alles eromheen. De deuren zijn te zwaar om zelf tegen te houden als hij open wordt gezwaaid.

Het is een duurder datacenter, maar elke cent meer dan waard.

Peter-s, 19 april 2009 4:22 pm

Virtu adverteerde een paar jaar geleden al met hosting in een kluis, is dat deze of een andere locatie?

Die kluis heeft wat mij betreft weinig meerwaarde voor servers (ook al is het wel secure), beveiliging bij de deur moet gewoon goed zijn, dan is zelfs een datacenter zonder sloten aan de binnenkant secure.

Erik, 19 april 2009 4:27 pm

"Echelon zit op hetzelfde industrieterrein als Equinix in Enschede en heeft een darkfiber richting haar servers."

Lekker nuttig dan, zo'n darkfiber...

Ik neem aan dat er stiekem wel degelijk licht op die fiber zit :) Staat altijd een beetje dom als mensen heel stoer "dark" fiber zeggen, zonder enig benul waar dark dan eigenlijk voor staat. Voor de duidelijkheid:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Dark_fiber

ruben, 25 april 2009 1:19 pm

Die deur is, als ze 'm echt gebruiken, natuurlijk heel leuk als de blusinstallatie afgaat. Je krijgt 'm zo makkelijk open als je haast hebt. Dan heb ik liever een DC met dunne deurtjes waar ik in een noodgeval nog gewoon een gat in kan trappen.

(De theorie is dat je een gasblussing zou moeten overleven, maar wie wil dat testen?)

josweverink, 4 februari 2013 6:52 pm

Dit is een van de kluisdeuren die ik bij martens brandkasten samengesteld hebt voor de nl bank bij john enschede staat een deur met een gewicht van de17 ton gr jos weverink .

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.