Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Amsterdamse stroomnet gaat op de schop

  • Door
  • Randy ten Have
  • geplaatst op
  • 20 april 2009 08:03 uur

Wapen van AmsterdamDe komende 5 jaar gaat het hele stroomnet in Amsterdam op de schop. Netwerkbeheerder Liander (voorheen: Continuon) gaat het netwerk geschikt maken voor de groeiende stroombehoefte in Amsterdam. Datacentra zijn mede de oorzaak hiervan omdat zij een groot deel van het verbruik voor hun rekening nemen.

Op Watergraafsmeer is een nieuw verdeelstation geopend. Dit station zorgt ervoor dat de 150.000 volt van hoogspanningsmasten wordt omgezet naar 10.000 volt middenspanning om vervolgens richting wijkcentrales en datacentra te gaan, waar het omgezet wordt in 230 volt laagspanning. Het nieuwe onderstation in de Watergraafsmeer is vooral bedoeld om de onderzoeks- en datacentra in het Science Park Watergraafsmeer van stroom te voorzien. Het energieverbruik in het wetenschapscentrum, en de bedrijven die er zijn neergestreken, is buitengewoon groot, zo meldt het Parool.

Een overzicht van enkele datacentra in de regio

In de regio Watergraafsmeer zitten verschillende datacentra gevestigd, waaronder bekende datacentra als EUNetworks, SARA, NikHef en Telecity AMS1 en AMS4, maar ook veel datacentra van carriers als Enertel, Verizon, Colt en Global Crossing. Stabiliteit is hier dus belangrijk, mede omdat veel belangrijke POP’s van de AMS-IX hier gevestigd zitten. Netwerkbeheerder Liander heeft rekening met groei gehouden en kan de capaciteit van het nieuwe verdeelstation nog verdubbelen. Dit stond al in de planning voor 2011, maar is door de economische situatie nog even uitgesteld.

Pim, 22 april 2009 8:08 pm

Er zitten er nog veel meer, onder andere Level3 (naast Praxis) en Getronics/PinkRoccade (Paasheuvelweg).

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.