Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

De 7 soorten webhosters

 • Door
 • Arnout Veenman
 • geplaatst op
 • 21 juli 2007 10:16 uur

Hosting visitekaartjeEr zijn heel wat verschillende soorten webhosters, in dit artikel geef ik een opsomming van de 7 verschillende soorten webhosters die er zijn.

 1. Zolderkamer- en vakantiehosters
  Starten als “hobby” of in de vakantie een webhostingbedrijf als bijbaantje op een goedkope server van een paar tientjes per maand. Met een beetje pech zit de directeur op school als je belt omdat de server eruit ligt. Worden veelal opgedoekt zodra school weer begint. Kwaliteit, stabiliteit en ondersteuning is heel wisselend van niet (onbereikbaar, downtime) tot redelijk. Continuïteit is slecht.
  Geschikt voor: Eigenlijk niemand, familie en vrienden
   
 2. Budget bulkhosters
  Veel gelikte marketing campagnes, een lage prijs, vaak hebben ze hebben (of hadden in het verleden) veelal ook een gratis hosting afdeling. Eenmaal het product aangeschaft komt je van een koude kermis thuis. Kwaliteit, stabiliteit en ondersteuning is over het algemeen matig. Continuïteit is meestal wel redelijk tot goed.
  Geschikt voor: Eigenlijk niemand, niet mee in zee gaan
   
 3. Professionele zolderkamerhosters
  Veel hosters zijn zowel letterlijk als figuurlijk op de zolderkamer begonnen. Door een of meerdere personen, veelal met een eigen rack met meerdere servers en veelal wel een enigszins doordracht plan dat al dan niet op papier is gezet. Zijn veelal direct deelnemer van bijv. SIDN, etc. Ondersteuning is vaak beperkt tot bepaalde uren of kan alleen per e-mail. Kan uitgroeien tot gespecialiseerde hoster of enterprise hoster. Kwaliteit, stabiliteit en ondersteuning kan verschillen per hoster in deze categorie, maar vaak in iedergeval redelijk én persoonlijk. Continuïteit is redelijk.
  Geschikt voor: Consumenten, (kleine) bedrijven, voor wie persoonlijke ondersteuning belangrijk is.
   
 4. Telco’s en Access ISP’s
  Als core-business bieden ze breedband toegang en/of telefonie aan, hosting wordt veelal met beperkte opties aangeboden als extra revenue stream en om de klant een totaal oplossing aan te kunnen bieden. Kwaliteit, stabiliteit, ondersteuning is redelijk tot goed. Continuïteit is goed.
  Geschikt voor: Bedrijven die één leverancier voor al hun ICT-oplossingen willen
   
 5. Gespecialiseerde hosters
  Deze hosters hebben vaak meerdere medewerkers, grote hoeveelheden racks vaak in een eigen cage of suite of zelfs een eigen datacentrum, veelal ook een eigen netwerk. Over alles wordt goed nagedacht, met als doel om een zo goed mogelijk product te leveren. Kwaliteit, stabiliteit en ondersteuning is goed. Continuïteit is ook goed.
  Geschikt voor: Veel eisende consumenten, bedrijven
   
 6. Product/SLA hosters
  Deze hosters bieden verschillende producten met bijbehorende service levels aan, veelal gaat het hier om een combinatie van budget bulk, gespecialiseerd en/of enterprise hosting. Het product/SLA dat je aanschaft heeft bepaalde kenmerken wat betreft kwaliteit, stabiliteit en ondersteuning. Continuïteit is goed.
  Geschikt voor: Afhankelijk van het product/SLA dat je aanschaft, van consument tot bedrijven voor wie hun website mission critical is.
   
 7. Premium / Enterprise hosters
  Voor grotere ondernemingen en bedrijven voor wie hun website mission critical is, ga je met deze hosters in zee. SLA’s, keiharde garanties tegen net zulke harde euro’s is hier de standaard. Niks wordt aan het toeval overgelaten, het in de lucht houden van de websites is hier het enige dat telt. Kwaliteit, stabiliteit en ondersteuning is zeer goed én veelal ook persoonlijk. Continuiteit is zeer goed.
  Geschikt voor: Bedrijven voor wie hun website mission critical is

Ik ga geen voorbeelden noemen van de verschillende soorten webhosters, maar tot welke soort rekenen je je het bedrijf waar je zelf voor werkt?

peter, 21 juli 2007 12:14 pm

Toch vraag ik mij af wat je nou echt bedoeld met:

Grote budget bulkhosters

Bedrijven als Strato, Lycos, Active24 etc of...

Arnout Veenman, 21 juli 2007 12:19 pm

Peter, dat soort bedrijven bedoel ik inderdaad, al weet ik niet of ik Strato er ook toe zou rekenen. Ik heb in het artikel het soort aangepast naar "Budget bulkhosters" en de tekst wat verduidelijkt. Bedankt voor je opmerking!

Casper Bakker, 21 juli 2007 1:19 pm

Een behoorlijk goede beschrijving Arnout! Grappig om het zo als tekst in een overzichtje te zien. Ondanks nooit op een zolderkamer te zijn begonnen, komt de beschrijving van "Professionele zolderkamerhosters" het beste overeen met ons bedrijf. Twee eigen racks, alleen eigen servers en persoonlijk contact met de klant is erg belangrijk. Kwaliteit is goed, maar we kunnen geen harde garanties geven die middelgrote en grote bedrijven wensen.

Thomas Lobker, 21 juli 2007 1:35 pm

Ik denk dat wij het beste in categorie 6 zouden passen omdat wij diensten aanbieden met lage service en kosten en daarnaast ook "mission critical" managed oplossingen met juist een hele hoge servicegraad. Over het algemeen maatwerk en uiteenlopende SLA's. Misschien ook nog wel een beetje categorie 3, hoewel wij niet op een zolderkamer zitten maar gewoon op kantoor ;)

Mooi overzicht trouwens, lijkt me wel aardig compleet zo.

Nijman, 21 juli 2007 1:38 pm

Denk dat professionele zolderkamerbedrijven ongeacht of ze nu op een zolderkamer zitten of niet voor het gros de meest wenselijke groep is. Dat zijn toch vaak de bedrijven die echt hun best doen een goed product te leveren en dat ook goed te ondersteunen.

Hopelijk leest heel Nederland ISPAM want dan zijn we meteen van de 75% af die voor die gelikte reclamecampagnes en 10GB ruimte (terwijl ze natuurlijk maar 100MB nodig hebben) gaan en vervolgens als ze erachter zijn gekomen dat ze een bedrijf nodig hebben die wel normale support kan leveren een veelvoud van de abonnementskosten moeten betalen om te kunnen verhuizen.

Alrik, 21 juli 2007 11:15 pm

@nijman: Laten we het hopen:)

Drew, 22 juli 2007 2:04 am

Mooi artikel Arnout ;)

Randy, 22 juli 2007 1:34 pm

Skunkah for zolderpresident!

Alrik, 22 juli 2007 8:02 pm

\o/

:D

JM, 24 juli 2007 9:38 am

Ik mis nog een aatal groepen, zoals bijvoorbeeld de niche hosters, maar misschien wil je die dan weer onderbrengen in groep 5

Arnout Veenman, 24 juli 2007 10:10 am

JM, in principe kunnen alle 7 soorten webhosters (behalve de budget bulkhosters) zich op een bepaalde niche richten, al zal het bij de laatste drie soorten webhosters meer gebruikelijk zijn. Het is dus zeker een apart soort webhosters, al loopt dat parallel aan de 7 soorten webhosters zoals ik die beschreef. Je zou dus kunnen zeggen de 7.2 soorten webhosters (soort,wel/geen niche).

 • Pingback: “Oke, alles draait nu zonder problemen op het aggregaatje” » ISPx.nl

 • Tim, 10 augustus 2007 1:45 pm

  [...]Zolderkamer- en vakantiehosters
  Starten als “hobby” of in de vakantie een webhostingbedrijf als bijbaantje op een goedkope server van een paar tientjes per maand. Met een beetje pech zit de directeur op school als je belt omdat de server eruit ligt. Worden veelal opgedoekt zodra school weer begint. Kwaliteit, stabiliteit en ondersteuning is heel wisselend van niet (onbereikbaar, downtime) tot redelijk.[...]

  Een beetje kort door de bocht door downtime/stabiliteit/onbereikbaar er bij te vermelden.
  Inderdaad kan dit wel zo zijn, maar deze gasen kunnen bijv. ook een reseller account hebben bijv. bij http://reseller.registratie.nl en die beheren dan hun servers , en de directeur die in de klas zit hoeft alleen maar te verkopen.
  (oke van support zal je misschien niet krijgen, maar bij sommige grote bedrijven is het niet veel beter.)

 • Pingback: » Blog Archive » De duistere zijde van DNR Hosting (hoster Overvonne.org).

 • A.Brouwers, 16 april 2009 8:48 am

  Ik snap het niet. Ordana is een prima provider. Goedkoop en met goede ondersteuning. Jullie discrimineren dus behoorlijk met het Budget Bulkhosters verhaal. Registreer anders zelf eens wat bij ordana.nl en oordeel dan nogmaals.

  Heb trouwens voorheen bij Neostrada gezeten ook zo'n gezegde budgethoster maar wel 24x7 support, net als ordana overigens.

  Budgethosters zijn dus vaak gewoon prima in orde!

  Laatste reacties

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.