Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

EU Commissaris Reding wil een Europese ‘Mister Cyber Security’

  • Door
  • Veenman
  • geplaatst op
  • 29 april 2009 08:02 uur

In haar wekelijkse videoboodschap heeft EU Commissaris Viviane Reding (informatiemaatschapij en media) lidstaten opgeroepen om de elektronische communicatie netwerken goed te beschermen. Deze zijn namelijk de ruggengraat van de Europese kritische infrastructuur. Continue ligt het gevaar van cyberaanvallen en uitval op de loer.

Reding waarschuwt er voor dat cyber aanvallen niet meer voldoen aan het romantische beeld van vroeger. Toen cyberaanvallen nog uit nieuwsgierigheid werden uitgevoerd of om te laten zien hoe goed je bent. Tegenwoordig zijn cyberaanvallen wapens van de georganiseerde misdaad, om bedrijven en organisaties af te persen of misbruik te maken van de kwetsbaarheden van personen. Daarnaast zijn cyberaanvallen ook tot onderdeel geworden van buitenlandse en militaire politiek. De meest recente voorbeelden hiervan zijn de cyberaanvallen op Estland, Litouwen en Georgiƫ.

De 27 EU-lidstaten verwijt Reding op dit moment het probleem van cyberaanvallen nog te weinig serieus te nemen. Het EU-agentschap dat zich bezig houdt met netwerk- en informatiebeveiliging ENISA ziet Reding niet op korte termijn uitgroeien tot het Europese hoofdkwartier dat beschermd tegen cyber aanvallen. Een ‘Mister Cyber Security’ is er nodig, net zoals er nu al een ‘Mister Buitenlandse Zaken’. Deze security tsaar moet onmiddelijk kunnen handelen en de coordinatie op zich nemen bij cyberaanvallen.

Lennie, 30 april 2009 9:54 am

Gelukkig heeft de EU ook geweldig buitenlandbeleid, dat lijkt me een prima voorbeeld. ;-)

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.