Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Binnenkort breedband revolutie in Belgie?

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 26 juni 2006 12:48 uur

Als er een land in Europa is dat achterloopt op het gebied van breedband internet dan is het Belgie wel. Het probleem in Belgie is dat het een van de weinige landen is waar het voormalige telecom-staatsbedrijf zijn monopolie niet heeft hoeven af te staan. Zodoende heeft Belgacom vrijwel alleenrecht op de eigen telefoonlijnen heeft en zodoende het monopolie op ADSL. Daarnaast zijn er nog de kabelaars, en zodoende kan de Belgische consument maar uit 2 partijen kiezen (er zijn wel een aantal resellers) voor zijn breedband toegang tot internet.

Het gevolg hiervan is dat het heel normaal is om bij een ADSL abonnement met 1mbit/s downstream, een datalimiet van 500MB per maand te hebben, waar je dan ook nog eens 30 euro per maand voor betaald. Waarbij je voor zo’n 60 euro per maand een verbinding van 6mbit/s krijgt en gemiddeld een datalimiet van 30GB. Chello is het meest royaal en bij hun ‘Extreme’ pakket krijg je zowaar een datalimiet van maar liefst 80GB.

De Belgische federale overheid vindt dit nu welletjes geweest en maar liefst 3 ministers (van economie, van consumentenzaken en van maatschappelijke integratie) hebben nu een debat gestart om de prijzen te laten zakken en de markt verder te beinvloeden.

Zo zegt de Belgische regering:

België heeft een uitzonderlijke troef door de geografische ontwikkeling van zijn breedbandinfrastructuur. De financiële hindernissen moeten zo snel mogelijk uit de weg worden geruimd, zodat ons land nog vooruitgang kan boeken bij de terbeschikkingstelling van alle nieuwe informatie- en communicatietechnologieën.

Naar mijn idee moet de Belgische overheid niet het poldermodel proberen te klonen, maar dient het net zoals heeft gedaan Nederland in te grijpen en telecombedrijven verplichten hun (ADSL en kabel) netwerken open te stellen voor de concurrentie, want enkel op die manier krijg je een gezonde marktwerking.

Nathan, 1 augustus 2006 3:33 am

Helemaal mee eens! De Belgische toestand is niet aanvaardbaar, zeker omdat alle infrastructuur er al ligt, afbetaald is (door de consument), ... Maak die kabel en telecom markt volledig vrij!
Gelukkig is er toch een beetje hoop met enkele nieuwe providers als edpnet en dommel.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.