Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Einde Tuvalu, einde dotTV?

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 4 mei 2009 08:01 uur

.tv top-leveldomeinGoDaddy raadt het af om .tv-domeinnamen te registreren. .tv is het top-leveldomein van het Polynesische Tuvalu dat uit verschillende kleine eilandjes in de Grote Oceaan bestaat. Sinds 2000 wordt .tv geëxploiteerd door VeriSign. Het negatieve registratie advies van GoDaddy komt voort uit het feit dat het niet lang meer zal duren voor dat de Tuvalu eilandjes worden verzwolgen door de Grote Oceaan. Op het moment dat Tuvalu niet langer bestaat, moet volgens de regels van ICANN het top-leveldomein van Tuvalu worden opgeheven.

Volgens VeriSign zal het .tv top-leveldomein gewoon blijven bestaan, ook al verdwijnt Tuvalu. Het top-leveldomein van de voormalige Sovjet-Unie .su bestaat ook nog steeds. ICANN wil echter ook van de .su top-leveldomein af. Daarnaast bevestigde ICANN in een reactie tegenover Domain Name Wire nog maar eens dat onder de huidige ICANN reglementen het top-leveldomein weldegelijk moet worden opgeheven, wanneer Tuvalu ophoudt te bestaan.

GoDaddy raadt registreren .tv-domeinnamen af

NOVA besteede al eerder aandacht aan de zinkende eilanden. Op een speciale website die toegewijd is aan de problemen is de uitzending te bekijken.

harm, 4 mei 2009 8:57 am

dacht je nu echt dat een dergelijk commercieel (!) leuke tld vanwege die regel zou komen te vervallen? Die schrapers bij de ICANN zullen domweg de regels aanpassen of (makkelijker) "[...], behalve in het geval van .tv" toevoegen :)

Peter, 4 mei 2009 11:36 am

Kan toch prima dat 'ie opgeheven wordt en 1 seconde later weer terug online komt als unrestricted 'generic' tld die ICANN toch gaat invoeren. En *oeps* toevallig blijven alle registraties bestaan, kleine bug :P

Danny Mekic', 5 mei 2009 12:16 am

De ICANN zou zich in dit geval op moeten werpen als beschermer van alle domeinnaamhouders. Het zou niet zo moeten zijn dat als een staat - om welke reden dan ook - ophoudt te bestaan, honderdduizenden of zelfs miljoenen mensen hun domeinnaam verliezen. Ik moet 't nog maar zien gebeuren dat .tv daadwerkelijk definitief verdwijnt.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.