Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Eerste native IPv6 ADSL-verbinding door XS4ALL opgeleverd

  • Door
  • Veenman
  • geplaatst op
  • 6 mei 2009 08:01 uur

XS4ALLInternetprovider XS4ALL heeft in samenwerking met AVM, de leverancier van Fritzbox modems, de eerste ADSL-verbinding van Nederland opgeleverd die native over IPv6 werkt. Dat maakte XS4ALL-expert Marco Hogewoning gisteren bekend op de RIPE 58 meeting in Amsterdam.

Al in 2002 introduceerde XS4ALL IPv6 in Nederland, waardoor klanten konden experimenteren met het nieuwe protocol. Maar dat werkte via een omweg: er werd een IPv6-verbinding opgezet over een bestaande verbinding die met het oude IPv4 werkt.  De ADSL-verbinding die nu is opgeleverd is  native IPv6, dus zonder over het oude IPv4 protocol te werken. “Een mijlpaal!” zegt Marco Hogewoning, “dit is een belangrijke stap voor de toekomst van internet.”

De ADSL-verbinding met native IPv6 is op dit moment nog een proef en is nog niet bij de salesafdeling van XS4ALL te bestellen, zo lichte XS4ALL-woordvoerder Niels Huijgbregts in een reactie tegenover ISPam.nl toe. Tijdens de RIPE meeting waren er wel al verschillende aanwezigen die ook zo’n verbinding willen. De proef zal de komende tijd worden uitgebreid. Om mee te kunnen doen aan de proef, moet je de juiste personen binnen XS4ALL kennen.

De grootste uitdaging die XS4ALL had bij het opleveren van native IPv6 over ADSL was het vinden van een betaalbaar ADSL-modem die dit ondersteunt. Helaas bleek een dergelijk modem nog niet te bestaan. AVM werd bereid gevonden om een firmware voor de Fritzbox te maken die native IPv6 ondersteunt. Op dit moment is deze nieuwe firmware nog een beta-versie. AVM doet hier aan mee omdat men dit net als XS4ALL een leuk project vindt. Commerciële kansen lijken er nog niet te zijn.

Het aansluiten van native IPv6 ADSL-verbindingen gebeurt op dit moment nog grotendeels handmatig. Zodra het een officieel product van XS4ALL wordt, zal er een geautomatiseerd systeem voor worden ontwikkeld. Wanneer dat zover is weet Huijgbregts niet te vertellen. Uiteindelijk moet er wel worden overgestapt op IPv6 omdat de IPv4-adressen opraken.

Verder kondigde Huijgbregts aan dat XS4ALL deze zomer een serie van producten uit zal brengen die native op IPv6 werken. Welke producten dit zijn kon hij nog niet vertellen, maar wel dat het om producten gaan die alle kanten van het internet beslaan.

Een lezer wees mij er op dat de zakelijke internetprovider BIT al langer ADSL-verbindingen aanbied met native IPv6. Al richt BIT zich exclusief op de zakelijke markt en waren er tot nu toe geen betaalbare ADSL-modems die native IPv6 ondersteunen.

Martijn, 6 mei 2009 11:31 am

Zeer mooi.. maar als ik het goed begrijp is dit een IPv6 only verbinding en geen dual-stack? Dat maakt de bruikbaarheid wel minder. Ik denk dat de migratie naar IPv6 toch geleidelijk zal verlopen.

Arnout Veenman, 6 mei 2009 11:33 am

@Martijn, dual-stack is wel gewoon mogelijk, maar niet verplicht, zo heb ik begrepen. :)

Marco, 10 mei 2009 2:04 pm

De setup is volledig dual stack, uiteraard kan je proberen om een IPv6 only verbinding te proberen maar ver zal je er niet mee komen. We zetten juist volop in op dual stack om de vertaling die anders nodig zal bijven tussen v4 land en v6 overbodig te maken.

Lennie, 10 mei 2009 9:37 pm

Nu nog de laatste IPv4-blokken opmaken, zodat de rest ook aan de IPv6 moet beginnen. ;-) Na het voorstel om 1 /8's per RIR apart te zetten voor transition (voor NATPT, etc.) zijn er nog 25 /8's over, dat is minder dan 10%. Ter informatie: 10 /8's vergeven in 2006, 13 /8's in 2007, 9 /8's in 2008 en 4 /8's tot nu toe in 2009. Er is ligt nu wel een voorstel zodat bijvoorbeeld DoD een /8 kan teruggeven, daar was om de 1 of andere reden nog geen goede procedure voor. De US Department of Defense heeft op dit moment meer dan 2 /8's toegewezen gekregen. DISA ook nog eens 2. Lijkt me trouwens ook sterk dat HP er 2 nodig heeft (DEC). Maar dat betekend nog niet dat ze iets gaan terug geven. Waarom het hele verhaal nog langer uitstellen.

Marco, 11 mei 2009 11:48 pm

terug geven heeft geen zin...dat levert geen enkele winst op, slechts een paar weken.

Lennie, 12 mei 2009 12:04 am

@Marco Geheel mee eens, ik wou alleen compleet zijn, als ik precies ga aangeven hoeveel het er zijn, is het handig ook even aan te geven dat er misschien nog iets terug komt.

Dus alles bij elkaar opgeteld/afgetrokken, denk ik dus tot ergens in 2011.

Marco, 12 mei 2009 8:35 pm

Zie voor de exacte data de site van Geoff Huston (portaroo.net/tools/ipv4/).

Op dit moment wordt er eigenlijk al geen energie meer gestopt in recovery, af e toe speelt he weer even op maar het gaat niet helpen op lange termijn en is zeer lastig te bewerkstelligen.
Er wordt momenteel druk gebouwd aan nieuwe kabelsystemen richting afrika, zowel de west- als de oostkust. Dat zijn dik over de 500 miljoen mensen en die ga je niet meer supporten op IPv4.
Dat moet en zal dus IPv6 worden, en wat je dan zal zien is, aangezien de kabelsystemen in europa landen dat er hier een hosting markt ontstaat die zich daarop gaat richten. Historisch bepaald dat de content meestal achter de access markt aan loopt. Eind vorige eeuw stonden er nog massaal op NL gerichte servers in de US en kwam een groot gedeelte van het verkeer trans atlantisch. Bedenk dat een groot deel van de nieuwe doelgroep Frans spreekt en je kan bedenken dat Europa hierin leidend gaat zijn.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.