Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Derde stroomstoring in korte tijd in Scarlet Vilvoorde datacentrum

 • Door
 • Arnout Veenman
 • geplaatst op
 • 6 mei 2009 08:25 uur

ScarletGistermiddag rond 16:30 uur viel voor de derde keer in amper twee weken tijd de stroom uit in het Scarlet datacentrum in Vilvoorde. Op 23 en 29 april werd het datacentrum ook al door een stroomstoring getroffen. Gedurende de stroomstoring werd de stroom enkele keren door Scarlet in- en uitgeschakeld. De stroomstoringen zouden zijn veroorzaakt door een probleem met de hoofdschakelaar. Scarlet heeft daarvoor een by-pass gemaakt van Easyhost. Rond 22:58 uur was de stroomstoring na een ruime 4 uur verholpen.

De status updates van Easyhost geven een goed beeld van het verloop van de stroomstoring:

 • (update 17:10) Scarlet bevestigt dat het stroomprobleem dezelfde oorzaak heeft als het probleem van 29 april. Meer updates komen er straks nog aan
 • (update 17:15) Er is opnieuw stroom, maar om hardwareproblemen ten gevolge van plotse stroomtoevoer te vermijden, zullen de zekeringen systematisch heractiveerd worden. Alle systemen zullen op erg korte termijn terug online komen
 • (update 18:00) Om het probleem verder op te lossen heeft Scarlet besloten om de stroom terug af te sluiten. Hoe lang dit zal duren is momenteel niet duidelijk, maar wij zullen deze informatie meteen posten.
 • (update 18:20) Scarlet kan nog geen specifiek tijdstip geven wanneer ze het datacenter terug offline zullen halen. Dit kan plots gebeuren en spijtig genoeg zonder aankondiging. Wij raden klanten aan om hun servers online te houden aangezien het nog een tijdje kan duren vooraleer we opnieuw down gaan
 • (update 19:45) Scarlet zal nu de stroom afleggen, de maximale downtime wordt geschat op 2 uur. Meer informatie volgt nog.
 • (update 20:05) Twintig minuten na de melding van Scarlet kunnen wij bevestigen dat onze co-locatie ruimte nog steeds stroom heeft. Wij verwachten echter dat dit elk moment kan worden uitgeschakeld. Uit interne informatie bij Scarlet hebben we vernomen dat het probleem zich situeert bij de hoofdschakelaar en dat een by-pass wordt voorbereid.
 • (update 20:15) Het volledige datacenter is nu opnieuw zonder stroom, geschatte downtime zal maximaal 2 uur zijn.
 • (update 22:25) Scarlet tracht alle schakelaars te bypassen. Meer informatie hebben we op dit moment niet. Er is geen zicht op wanneer de stroom terug beschikbaar zal zijn.
 • (update 22:32) Scarlet zal nu een poging doen om de stroom terug te activeren. Wij verwachten dat we elk moment onze eigen racks terug van stroom kunnen voorzien.
 • (update 22:38) De airco’s in het datacenter zijn terug voorzien van stroomtoevoer.
 • (update 22:41) Momenteel wordt de frequentie van de netstroom en de backup stroom gesynchroniseerd.
 • (update 22:48) De stroom in onze room is terug beschikbaar. Onze engineers on site zullen nu onze racks terug van stroom voorzien., rack per rack.
 • Pingback: stroomstoring scarlet datacentrum vilvoorde | ISPblog.be

 • Sebastiaan, 6 mei 2009 9:56 am

  En heel leuk voor al die mensen die MySQL draaien en nu de boel kunnen gaan recoveren :)

  Thomas Lobker, 6 mei 2009 10:31 am

  Als ze de hele tijd terug gaan is het logisch dat steeds de stroom eruit knalt ;)

  [quote](update 22:48) De stroom in onze room is terug beschikbaar. Onze engineers on site zullen nu onze racks terug van stroom voorzien., rack per rack.[/quote]

  Verder is het natuurlijk een hele trieste zaak wat helaas heel veel schade met zich meebrengt. Tel alle gemaakte uren, telefoonkosten, gemiste prospects, verloren klanten en defecte hardware maar eens bij elkaar op.

  Mark, 6 mei 2009 7:54 pm

  Persoonlijk vind ik het ergste nog dat ze zo de stroom weer afsluiten zonder dat de eindgebruikers voldoende tijd hebben gehad alles weer uit te zetten. 10 minuten tussen de melding dat het offline zal gaan en het moment dat het offline is vind ik vrij kort (helemaal als iemand niet constant kijkt/meerdere systemen uit moet schakelen).

  Randy ten Have, 7 mei 2009 10:41 am

  Als het moet halt ik alle 150 servers binnen 5 minuten. Gewoon de juiste beheerstools gebruiken en veel automatiseren.

  Mark, 7 mei 2009 10:50 am

  @Randy:
  Dan moet je wel tijdig die melding zien dat je dat moet doen. De tijd die zit tussen het moment van hun melding en het moment dat de klant die ziet moet je ook niet vergeten.

  Laatste reacties

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.