Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Belgie gaat het internet censureren

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 26 juni 2006 22:27 uur

Ingrijpen op de exorbitante hoge prijzen op de Belgische regering door te gaan praten met marktpartijen en op de zelfde dag maakt die regering bekend dat ze wel ingrijpen op de content die op internet staat, of te wel gaan censureren. Zodoende heeft de Belgische regering besloten om een werkgroep in het leven te roepen die bestaat uit alle federale instanties die met het onderwerp te maken hebben mogen gaan besluiten hoe ze de censuur op internet willen gaan aanpakken.

Opzich een nobel doel om zaken als kinderporno bij voorbaat te blokkeren, anderzijds vraag ik me af of dit niet de verkeerde kant kan opgaan, want zodra deze filters bij de poorten van ISP’s er zijn, kun je ook dingen die bijvoorbeeld een regering niet wenst, om welke reden dan ook, gaan blokkeren. Zoals China dat bijvoorbeeld doet. Overigens meldt het persbericht dat het blokkeren van ongewenste content al gebeurt door ISP’s uit Scandinavische landen.

Minister Vanvelthoven over het besluit:

We beseffen dat blokkering op domeinnaam geen sluitende oplossing is. Elke technicus zal dat beamen. Een aantal surfers zijn in staat om zo’n blokkering te omzeilen. Maar we mogen niet vergeten dat een groot deel van de surfers niet weten hoe ze dergelijk dingen moeten omzeilen. Er zijn trouwens ook veel surfers die onwetend op zo’n site terechtkomen en voor hen is een waarschuwing al vaak voldoende.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.