Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Hoe de Iraniërs de censuur omzeilen

  • Door
  • Randy ten Have
  • geplaatst op
  • 7 mei 2009 08:03 uur

"Censuur door Nederlandse aanpak cybercrime"Het internet is een instrument geworden waarmee de overheid de burgers kan controleren en andersom een instrument waarmee de burger kan revolteren tegen de staat. Computers bepalen nu eenmaal wat de burger kan lezen, welke informatie hem bereikt. Wanneer de overheid beslist dat bepaalde informatie niet “gewenst” is voor haar burgers, dan kan zij filters laten plaatsen die deze content tegenhouden.

Volgens Reporters Zonder Grenzen zijn er nu meer dan 20 landen die geavanceerde systemen gebruiken om content te blokkeren en te filteren. Iran is een van die landen, waar de overheid miljoenen websites laat blokkeren met nieuws, commentaar en video’s. Wie het woord “vrouwen” in het Perzisch ingeeft in de zoekmachines, krijgt zelfs te lezen dat er geen toegang is tot deze site.

Censuur is er echter om te revolteren. Sinds juli vorig jaar verscheen er opdiverse downloadsites een programma dat gebruik maakt van verschillende proxyservers wereldwijd om deze cencuur te omzeilen: enkele maanden later maakten al meer dan 400.000 Iraniërs hiervan gebruik om de door de overheid ingestelde filters kan omzeilen. Een pikant detail hierbij is dat deze software eigenlijk afkomstig is van China, en gemaakt werd door aanhangers van de Falun Gong, een spirituele beweging die door de Chinese overheid sinds 1999 onderdrukt wordt.

Een erg interessant artikel over deze vrijwilligers van Falun Gong en hoe het systeem werkt vind je bij de New York Times.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.