Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Dot TK: .tk-domein in plaats van TinyURL

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 12 mei 2009 08:07 uur

Tweak by Dot TKDot TK het bedrijf achter de .tk-domeinen zet de aanval in url-inkort diensten zoals TinyUrl en bit.ly. Deze zijn razend populair voor het gebruik op Twitter. Dot TK gaf de .tk-domeinnamen al gratis weg, maar gaat nu nog een stapje verder. Met behulp van een nieuwe API: Tweak.tk is het mogelijk om een lange URL te veranderen in een .tk-domeinnaam van 5 tekens plus .tk. Dat is ruim de helft korter dan met TinyURL mogelijk is. Door de introductie van deze nieuwe dienst heeft Dot TK het aantal registraties van nieuwe .tk-domeinnamen de afgelopen weken met ruim 40 procent zien toenemen. Daarnaast worden er nu verschillende plugins en addons geschreven waarmee de nieuwe API kan worden geïntegreerd in Twitterclients en andere applicaties

Er is echter ook een nadeel aan .tk-domeinnamen. Elke 90 dagen moet een gratis .tk-domeinnaam tenminste 25 bezoekers hebben. Indien dat niet gebeurt dan komt de domeinnaam automatisch te vervallen. Bij het gebruik van een reguliere website mag één bezoeker in elke drie dagen geen probleem zijn. Op de meeste url’s die naar Twitter worden gepost wordt waarschijnlijk veel minder geklikt en op die manier zullen veel verkorte .tk-domeinnamen na 90 dagen al niet meer werken.  Tegenover ISPam.nl erkent Dot TK directeur Joost Zuurbier dat dit het geval is. Het is uiteraard vervelend als alle URL’s op Twitter die ouder zijn dan 90 dagen ineens niet meer werken. Zuurbier sluit het dan ook niet uit dat er voor Twitteraars en andere Tweak gebruikers een speciale regeling komt.

2,2 miljoen actieve .tk-domeinnamen, #6 grootste ccTLD
Dot TK maakte ook bekend dat de 15 miljoenste .tk-domeinnaam is geregistreerd. Hiervan zijn er op dit moment nog 2,2 miljoen actief, liet Zuurbier tegenover ISPam.nl weten. Dat betekent dat het .tk-domein direct na het .eu-domein de nummer 6 grootste country code Top-Level Domein (ccTLD) is. Echter ontbreekt het .tk-domein in de top 10 lijstjes van grootste ccTLD’s. De reden hiervoor is dat er geen statistieken van het aantal actieve .tk-domeinnamen bekend worden gemaakt door het bedrijf. Als ISPam.nl zijn we de eerste die hier over berichten. Het merendeel van de .tk-domeinnamen zijn gratis geregistreerd, maar voor zo’n 60 duizend .tk-domeinnamen wordt betaald. Ook zijn er zo’n 140 duizend .tk-domeinnamen geblokkeerd, die niet kunnen worden geregistreerd omdat dit merknamen zijn.

Dan zijn er nog 12,8 miljoen gratis .tk-domeinnamen die zijn verlopen omdat daar binnen 90 dagen geen 25 bezoekers op kwamen of omdat de url waar de .tk-domeinnaam naar verwees niet meer staat. Het business model van Dot Tk is daar op gebaseerd. De verlopen .tk-domeinnamen werken nog wel, maar komt uit op een pagina met relevanties advertenties.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.