Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Noorse ISP: Graaf je eigen glasvezel in

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 12 mei 2009 08:06 uur

Lyse: Graaf je eigen glasvezel inHet elektriciteitsbedrijf Lyse is in 7 jaar tijd uitgegroeid tot de grootste Fiber-to-the-Home (FttH) provider van Noorwegen. Pas in 2002 begon het bedrijf als FttH internetprovider, daarvoor was Lyse een elektriciteitsbedrijf met 120.000 klanten in Noorwegen. In 2002 toen Lyse begon als internetprovider had het nog maar 500 klanten. Nu in 2009 is dat aantal gegroeid tot 130.000 FttH-klanten, waardoor het bedrijf aan meer klanten internet levert dan stroom.

Lyse heeft dit voor elkaar gekregen door hele gemeenschappen in een keer van glasvezel te voorzien, meldt Arstechnica. Pas wanneer 60 procent van alle huishoudens voorintekent op het aanbod van Lyse gaan de spades de grond in. Helemaal bijzonder is dat niet de spades van Lyse de grond in gaan, maar van de bewoners zelf. Wie zelf de glasvezel duct in zijn tuin ingraaft spaart 300 euro uit. Technici van Lyse hoeven dan enkel nog langs te komen om de fiber er door heen te blazen en de glasvezel aan te sluiten. 80 procent van de abonnees van Lyse maakt van deze mogelijkheid gebruik.

femke, 12 mei 2009 8:56 am

Ik mis de optie:

Nee, ik heb een nieuwbouwwoning en er ligt al fiber tot in de centrale. (maar nog niet in gebruik, kpn koppelt nog steeds op de ook aanwezige koperlijn af)

Martijn Groenleer, 12 mei 2009 9:06 am

Ik denk niet dat dit echt gaat werken. Immers moet niet vergeten worden dat in NL de bewoners niet zomaar de stoep mogen openbreken.

Uiteraard kun je wel het laatste stukje tuin doen, echter dat is bij het merendeel een dermate klein traject dat het geen 300 euro hoeft te kosten.

Bakker, 12 mei 2009 9:11 am

Geef uberhaupt maar de optie om fiber te krijgen. 99% kans dat ik dan alsnog niet zelf ga graven, maar daar best die 300 euro voor over heb om te laten doen.

En dat heeft niets te maken met "Nee, we zijn liever lui dan moe", alleen moet je sommige dingen niet zelf willen doen. Daar zijn andere beter in ;)

Robbin, 12 mei 2009 6:14 pm

Heb bij de vorige graafwerkzaamheden door UPC vanuit de brievenbus tot aan de voordeur (circa 25 meter) al een pijp in de grond laten leggen waardoor enkel 50cm2 bij de voordeur en bij de brievenbus open hoeft.. rest is enkel er doorheen duwen :)

Triloxigen, 13 mei 2009 11:50 pm

Enige tijd geleden ben ik ook op glasvezel aangesloten, dit werd voor je gedaan en de rollen waren duidelijk verdeeld.

Het graven werd door allochtonen gedaan, de kabel werd onder de tuin door geblazen, er waren dus enkel 2 putjes nodig en geen sloot. Er werd vooraf aangebeld met de vraag waar eventuele leidingen lagen.

Het binnenshuis aansluiten werd door een autochtoon gedaan, die rolverdeling vond ik wel opmerkelijk.
Maar ik zou echt niet gaan graven als hun dat zo erdoorheen geblazen hebben.
Ik geloof dat ze per dag 60 huizen aansloten per 4 man.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.