Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Energy Star voor servers gelanceerd

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 20 mei 2009 08:01 uur

Energy Star for ServersDoor de US Environmental Protection Agency (EPA) is ‘Energy Star for Enterprise Servers’ gelanceerd waarmee het Energy Star-label nu ook op servers kan worden geplakt. Volgens EPA gebruiken servers met de Energy Star-label gemiddeld 30% minder energie dan andere servers. Als alle servers die in de Verenigde Staten verkocht worden aan deze nieuwe specificaties voldoen, dan zou dat $800 miljoen aan energie per jaar schelen en een vermindering van uitstoot van broeikasgassen opleveren gelijk aan die van 1 miljoen auto’s.

De Energy Star-specificaties (pdf) gelden voor servers met één tot vier processors en stelt eisen aan efficiëntie van servers. Een server met één processor mag bijvoorbeeld maximaal 55 Watt verbruiken. Dezelfde server met een speciale management processor én de mogelijkheid om een redundante voeding te plaatsen mag 10 Watt meer verbruiken. Voor elke redundante voeding mag het verbruik met maximaal 20 Watt toenemen, voor elke extra hardeschijf (inclusief SSD’s) 8 Watt, voor elke gigabyte aan geheugen meer dan 4GB 2 Watt en vanaf de derde Gbit ethernet aansluiting 2 Watt voor 1 Gbit tot 8 Watt voor 10+ Gbit aansluiting.

Om het Energy Star-label te krijgen moet een server met meerdere processors ook zijn eigen stroomverbruik, temperatuur en processor belasting kunnen meten en rapporteren. Deze functionaliteit moet standaard zijn ingeschakeld. Een Energy Star-label voor servers met meer dan vier processors, bladeservers en storage systemen zal EPA in oktober 2010 uitbrengen.

Energy Star for Enterprise Servers specificaties

Sjoerd van Groning, 20 mei 2009 12:42 pm

Volgens mij voldoen standaard servers hier momenteel duidelijk niet aan. Energieverbruik wat ik beetje zie:
single cpu ~ 90W-150W
dual cpu ~ 200W-300W

Ik vraag me af of je niet beter kan werken met A-F normeringen afhankelijk van hoeveel energie je verbruikt. Dat motiveerd denk ik meer om zelfs als je weinig energie verbruikt op termijn nog minder te gebruiken voor een nog lagere score. (moet het niet zo zijn dat plots alles in A zit natuurlijk.)

Sebastiaan, 20 mei 2009 1:05 pm

"Om het Energy Star-label te krijgen moet een server met meerdere processors ook zijn eigen stroomverbruik, temperatuur en processor belasting kunnen meten en rapporteren."
Dat zou een leuke zijn voor Dell, ik bij mijn Power Edge 680 niet eens de temperatuur uitlezen laat staan belasting...

Wel een goede ontwikkeling.
Alleen hoeven van mij nu niet perse die stikkers op de kast.
Bij mijn huidige server was al geen ruimte meer voor een naam label :)

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.