Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Slecht nieuws voor alternatieve internetproviders in Belgie

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 25 mei 2009 08:01 uur

BelgieDe concurrentie op de Belgische markt voor internettoegang is verwaarloosbaar, zo zijn monopolisten Belgacom en Telenet oppermachtig. En de telecomautoriteit BIPT, een waakhond zonder tanden, die sterk afhankelijk is van de Belgische regering – met een controlerend belang in Belgacom. Het was de bedoeling dat BIPT in de toekomst onafhankelijk en krachtig kan optreden.

Door twee nieuwe ontwikkelingen lijkt daar weinig van terecht te komen. Het hof van beroep in Brussel een belangrijk besluit van BIPT vernietigd. In haar arrest verwerpt het hof een aantal maatregelen die het BIPT genomen had om de concurrentie tussen de ISPs aan te wakkeren en alternatieve providers toegang te geven tot het VDSL netwerk van Belgacom.

Ten tweede zouden de benoemingen bij telecomautoriteit BIPT door een onafhankelijke jury gebeuren, om BIPT zo minder afhankelijk van de Staat te maken. Datanews meldt dat de benoemingen nu toch politiek gekleurd blijken. Er is zelfs een probleem, er zijn maar vier vacatures en de Belgische regering bestaat uit een coalitie van vijf politieke partijen. De benoemingen bij BIPT zijn daarmee zelfs tot partij politiek verheven.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.