Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Video werkgroep AMS-IX ontwikkelt protocol voor video verspreiding

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 27 augustus 2007 09:07 uur

AMS-IXStreaming video zorgt voor een zware belasting van netwerken van ISP’s, Britse ISP’s willen om deze reden zelfs betaald worden voor doorgifte van video.

Het probleem is voornamelijk dat de capaciteit tussen de ISP en de content aanbieder zodanig zwaar belast wordt dat er netwerk congestie kan ontstaan. Dat dit probleem nu al bestaat blijkt wel uit het feit dat ISP’s problemen hadden met de stream van de Tour de France.

De video werkgroep van de AMS-IX bestaande uit ISP’s, de publieke omroep en RTL, is gezamenlijk bezig om een oplossing voor dit probleem te ontwikkelen, zo meldt Emerce. Op dit moment wordt het grootste deel van het dataverkeer al via AMS-IX uitgewisseld, maar de belasting van die poorten neemt, wanneer er meer video wordt gekeken ook verder toe.

De oplossing van de video werkgroep van AMS-IX moet er voor gaan zorgen dat populaire video’s, die veel bekeken worden, automatisch op de servers van ISP’s worden geplaatst, waardoor deze enkel  nog via het eigen interne netwerk hoeven te worden verspreid. Of te wel het principe van caching zoals we dat al langer kennen, maar dan voor video.

Binnen enkele maanden moet het systeem als internetdraft zijn geformuleerd. Daarmee heeft Nederland een wereldwijde primeur, gezien tot nu toe nergens ter wereld een dergelijk systeem is ontwikkeld. Ik denk dat we best trots mogen zijn dat we in Nederland zo’n mooi systeem hebben kunnen ontwikkelen. Het poldermodel werkt ook nog in de 21ste eeuw!

Remon Akkermans, 27 augustus 2007 10:55 am

In het topic http://www.ispam.nl/archives/1016/britse-isps-willen-betaald-worden-voor-doorgifte-video/

Was mijn reactie:

"Ik vraag me af waarom access providers dan niet direct peeren met het netwerk van de BBC of waarom ze de BBC geen colocatie ruimte geven om de content lokaal te kunnen cachen, dat lijkt me al een prima oplossing voor beide partijen."

Zo te zien is er dus een caching oplossing gekomen voor dit probleem.

Stijn, 27 augustus 2007 11:02 am

Ze willen dus een soort proxy / cache oplossing gaan bedenken? Wat zinloos.

1) Hoeveel video sites zijn er wel niet
2) Wat als de videosites de videos gaan aanpassen? Zoals je op dumpert ziet, of bijvoorbeeld zoals youtube gaat doen: in-video advertisements

Een andere oplossing zou zijn dat ze naast het standaard ams-ix platform een sub platform bouwen waarop dit soort content wordt uitgewisseld.

Paul, 27 augustus 2007 11:20 am

Dit is niet echt een primeur hoor Arnout... CDN (Content Distribution Networks) bestaan al een tijdje

Arnout Veenman, 27 augustus 2007 11:38 am

Paul, het gaat hier niet om een Content Distribution Network, sterker nog dit sluit er juist op aan. Het is zelfs zo dat [url=http://www.jet-stream.nl/]JetStream[/url] (een CDN) zelf nauw betrokken is bij de ontwikkeling van dit systeem/protocol.

Paul, 27 augustus 2007 11:51 am

Hmm... ik lees het inderdaad, maar ik zou toch nog meer technische info erachter willen zien :)

Randy, 27 augustus 2007 3:41 pm

Even wat cijfers over uitzendinggemist.nl:

De meest opgevraagde uitzendingen worden nu al gecached in het ramgeheugen (24 Gbyte). Het minder opgrvraagde materiaal staat op een cacheserver met SAS/SCSI arrays. Verder zijn er nog de archiefbeelden die gewoon op een SATA-NAS draaien.
Totaal beschikt uitzendinggemist ongeveer over 24 Tbyte data en hier komt jaarlijks ~8 Tbyte bij. Overigens komt niet alles op uitzendinggemist.nl. In verband me de beperkte rechten van een enkel programma wordt een item soms na een enkele tijd van de site gehaald.
De PO slaat de streams op in twee WMV varianten: 100 en 500 Kbs en start binnenkort met testen tondom de moeg4 (h.264) codec. De `oude` RealMedia streams zijn er niet meer ivm de uit de hand gelopen licentiekosten.

Serverpark
Voor uitzendinggemist.nl worden 14 streamservers gebruikt. Daarnaast zijn er twee loadbalancers die alles verdelen, twee uploadservers, drie backupservers en zes cachingservers. De totale opslag van 24 Tbyte is verdeeld over 9 storageservers. Thans zijn er al enkele contentproviders die eigen servers hebben staan op de Mediagateway. (NDA, mag geen namen noemen)

Aantallen
Per dag worden ongeveer 250.000 uitzendingen opgevraagd. Omgerekend zijn dat 7,5 miljoen streams per maand. Waar voorheen een hype was op jongerenprogramma's als "De Lama's", en "Spuiten en slikken", ziet de PO tegenwoordig een groei bij de 50-plussers.
De meest opgevraagde streams zijn het "NOS-journaal", "Paul de Leeuw" en "Boer zoekt vrouw".

Cijfers
Ik heb even een cijferlijst opgezocht, de top10 van juni:
1 - De Lama's - 3.873.339
2 - Onderweg naar Morgen - 3.407.991
3 - Boer zoekt vrouw - 1.537.331
4 - Shouf Shouf de serie - 1.445.257
5 - Het journaal - 1.368.953
5 - Nova - 1.103.759
6 - Kinderen geen bezwaar - 1.088.275
7 - Netwerk (EO, NCRV) - 1.023.901
8 - Wie is de mol - 1.019.826
9 - Spoed - 902.932
10- Mooi weer de Leeuw - 888.287

Just my 2 cents.

Randy, 27 augustus 2007 3:45 pm

Genoeg technische achtergronden?

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.