Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

AMS-IX verlaagt prijzen

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 26 juni 2009 08:05 uur

AMS-IXEen aansluiting op de AMS-IX wordt goedkoper. Op 1 juli 2009 gaat de prijs voor een Gigabit verbinding omlaag. Een half jaar op 1 januari 2010 later worden ook de 10 Gigabit verbindingen goedkoper. 100 Mbit verbindingen zijn vanaf 1 juli niet meer verkrijgbaar, maar bestaande verbindingen zullen blijven gehandhaafd zolang als er leden zijn die daar behoeft aan hebben.

De reden voor de prijsverlaging is volgens AMS-IX marketing manager Cara Mascini dat AMS-IX als vereniging geen winstoogmerk heeft en daarom haar diensten zo goedkoop mogelijk aan haar leden probeert aan te bieden. Er was financiële ruimte voor een prijsverlaging. Dus is de prijsverlaging aan de leden voorgesteld en die hebben daar mee ingestemd.

Tegelijkertijd met de prijsverlaging is er ook een nieuwe connection agreement aangenomen door de leden. Nadat de statuten van zowel de vereniging AMS-IX als de B.V. die daar als werkmaatschappij onder hangt waren verandert, waren de statuten niet meer in lijn met de connection agreements die AMS-IX met haar leden sluit. Het ging daarbij voornamelijk om een aantal corporate governance kwesties, waaronder de  verhouding van de aansprakelijkheid van leden en de vereniging.

De prijsverlaging maakt onderdeel uit van de nieuwe connection agreement, daardoor geldt de prijsverlaging enkel voor leden die daar mee instemmen. Leden die weigeren in te stemmen met de nieuwe connection agreement moeten in principe de oude prijs blijven betalen, bevestigt Mascini, al wordt er binnen de vereniging nog over gesproken.

Opvallend is dat prijs van een Gigabit verbinding op 1 juli 2009 goedkoper wordt en 10 Gigabit verbindingen pas een half jaar later op 1 januari 2010. De reden hiervoor is puur budget technisch van aard. Wanneer de prijsverlaging van beide verbindingen tegelijkertijd zou ingaan dan zou dat een te grote financiële klap geven. Ook was de prijsverlaging van de Gigabit verbindingen al opgenomen in de begroting voor 2009.

Vanaf 1 juli zijn er geen 100 Mbit verbindingen meer te krijgen, volgens Mascini omdat er geen vraag meer naar is. Zelfs mobiele telecompartijen nemen nu ook Gigabit verbindingen af. Indien de 100 Mbit verbindingen nog zouden worden aangeboden, dan zouden deze na de prijsverlaging ook nog eens net zo duur zijn als Gigabit verbindingen.

Wat ook opvalt is dat een Gigabit verbinding 37.5% goedkoper wordt, deze was €800 en wordt nu €500 per maand, terwijl een 10 Gigabit verbinding maar 20% goedkoper wordt, deze was €2.500 en wordt nu €2.000 per maand. De reden hiervoor is dat er op dit moment het meest geïnvesteerd wordt in het 10 Gigabit platform, terwijl de investeringen in het Gigabit (en ook 10 en 100Mbit) platform op een operationeel minimum staan.

Prijsontwikkeling AMS-IX poorten

ISPam.nl Job board

Wido, 26 juni 2009 9:48 am

Toch fijn om te zien hoe het ook kan, leden hebben echt inspraak en het is transparant. Kom je toch niet vaak meer tegen.

Goed gedaan AMS-IX!

Bart, 26 juni 2009 10:38 am

Jep, SIDN zou hier een bijzonder voorbeeld aan kunnen nemen. Ohnee, die zijn wel winstgevend...

Tududud, 26 juni 2009 12:36 pm

Hooray \o/.

En een compleet nieuw platform dit jaar \o/

Success amsix

Bruno, 26 juni 2009 2:49 pm

En nu is het wachten op de zwaar winstmakende SIDN en RIPE.
Het zijn allemaal zakkenvullers, carriers voorop !!

Bruno, 26 juni 2009 2:49 pm

Sorry,

vergeten: Proficiat Ams-Ix

Digi, 26 juni 2009 3:10 pm

Even de frustratie kwijt Bruno ?
Ik begrijp je opmerkingen wel over SIDN aangezien dat zei een Stichting is. En ze zouden inderdaad wel wat transparanter mogen zijn. Je opmerking over Carriers gaat wel mank. Dat zijn gewoon commerciele bedrijven en moeten dus wel winst maken of zakken vullen zoals jij dat zegt. Maar goed, je kan daarom altijd kiezen voor en andere carrier. Iets wat bij SIDN niet echt lukt....

En on topic.. Blijf zo door gaan AMS-IX....

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...