Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Duitse rechtbank: ‘Bewaren IP-adressen website bezoekers verboden’

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 5 oktober 2007 07:59 uur

SpyingEen Duitse rechterbank heeft geoordeeld dat het verzamelen van IP-adressen van website bezoekers niet toegestaan is. Dit oordeelde de rechterbank in een rechtszaak die door een Duitse advocaat was gestart tegen het Duitse ministerie van justitie. Het vonnis is al eind maart 2007 uitgesproken, maar pas enkele dagen geleden gepubliceerd, er is geen beroep meer tegen mogelijk, zo meldt heise.

De rechter is van mening dat door het koppelen van IP-adressen aan andere gegevens bestanden, het mogelijk is om persoonsgegevens te achterhalen en daarom is het opslaan van IP-adressen van website bezoekers in strijdt met de Duitse privacy wetgeving.

Naast de implicaties die dit vonnis mogelijk zal hebben voor zoekmachines en portals, laat dit ook zien hoe bizar de dataretentie verplichting voor ISP’s is. Volgens de Duitse privacywetgeving, die op de zelfde Europese richtlijn als de Nederlandse is gebaseerd, is het bewaren IP-adressen van website bezoekers niet toegestaan, terwijl de dataretentie wetgeving het verplicht stelt dat, elk gebeld telefoonnummer, bezochte website en verstuurde e-mail moet worden geregistreerd en voor lange tijd moet worden bewaard.

ISPam.nl Job board

Jurrian, 5 oktober 2007 8:33 am

Ik vraag me af hoe je als ISP dan nog kan achterhalen wie evt. hackpogingen uitvoerde en hoe je nog statistieken over het bezoek kan genereren.

Lamp-, 5 oktober 2007 9:46 am

[quote]Ik vraag me af hoe je als ISP dan nog kan achterhalen wie evt. hackpogingen uitvoerde en hoe je nog statistieken over het bezoek kan genereren.[/quote]

[quote]De rechter is van mening dat door het koppelen van IP-adressen aan andere gegevens bestanden, het mogelijk is om persoonsgegevens te achterhalen[/quote]

Bij maken van statistieken koppel je de bestanden niet aan andere gegevens om persoonsgegevens te achterhalen. Dat is en blijft dus wel toegestaan.

Glenn, 5 oktober 2007 9:46 am

Het wordt steeds leuker met die rechtspraak! Nu nog de uitspraak dat de wet op dataretentie niet kan en we zijn helemaal blij.

Arjan Bijnen, 5 oktober 2007 11:35 am

Gaat goed zo :-). Duitse rechters werken europesse dataretentie tegen....

Fritz, 24 januari 2008 11:32 pm

Mijn minderjarige kleinzoon is een keer op een duitse "Tatoo" site geweest, via mijn computer. Via e-mail kreeg hij een link toegestuurd om op deze site toegelaten te worden. Hij moest een Duits adres opgeven (nederlands werd niet geaccepteerd)en hij heeft het adres opgegeven van zijn overgrootmoeder in Duitsland. Voor deze site moet men jaarlijks een bedrag betalen ad. 84 euro.
Nu wordt de post gestuurd naar zijn overgrootmoeder, die van niets weet. Ik heb inmiddels telefonisch contact gehad met de "Rechtsanwalt" van de Firma en heb het hele verhaal verteld, maar geen pardon men wil dat ik betaal. Wat kan ik hier verder aan doen? Men heeft geen adres van mij, alleen het IP-adres. Kan deze firma mij voor het gerecht slepen? Ben ik verplicht mijn adres te geven?
Graag zou ik van u antwoord ontvangen.

Met vriendelijke groet,

Fritz.

Fotokorting, 17 oktober 2009 10:03 pm

Is dit momenteel ook in België verboden? Niet dat ik dit doe, maar ik vraag het me wel af ;-)

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...

De jaarcijfers bekeken: AlfaNet
Ferdinand: Misschien de cijfers van dit jaar ook eens bespreken?