Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

België krijgt per 1 januari 2010 eigen CERT

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 9 september 2009 08:04 uur

CERT.beBelgië krijgt vanaf 1 januari volgend jaar een eigen Computer Emergency Response Team (CERT). Na ruim vijf jaar lang discussiëren komt er eindelijk een centrum van waar uit cyberaanvallen moeten worden bestreden.

De laatste maanden van het jaar is het academische netwerk Belnet een gespecialiseerd overheidsteam aan het vormen dat computervirussen en andere bedreigingen moet gaan bestrijden.

Vanaf 1 januari 2010 moet het CERT, in België ook de ‘internetbrandweer’ geheten, operationeel zijn. Dat heeft de Belgische minister van Ondernemen en Vereenvoudigen dinsdag bevestigd, schrijft de krant De Standaard.

“Die pompiers komen snel tussenbeide bij een aanval, voordat een cyberaanval zich op grote schaal kan verspreiden. Bij grote internetproblemen coördineert deze cel ook de acties tussen de verschillende hostingbedrijven en telecomoperatoren, net zoals bij rampen een gouverneur de coördinatie op zich neemt”, legt de Belgische parlementariër Roel Deseyn uit. Hij is één van de voorstanders van het CERT.

Bij de zuiderburen wordt al zeker sinds 2004 gesproken over de totstandkoming van een CERT. Er is lange tijd onduidelijkheid geweest over welke instanties waarvoor verantwoordelijk zijn. Het CERT komt onder toezicht van het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (BIPT). De federale overheidsdienst voor ict, Fedict, leidt het hele project. Aan Belnet is de opdracht gegeven om een team van mensen te vormen die het CERT moeten gaan leiden.

In Nederland is bestaat sinds juni 2002 het Govcert, dat overheidsinstellingen waarschuwt en helpt bij digitale bedreigingen. Voor de gewone Nederlandse internetter is er sinds enkele jaren de Waarschuwingdienst.

ISPam.nl Job board

gerwin, 9 september 2009 9:48 am

Waarom maken ze geen centrale CERT voor heel Europa (indien het nog niet bestaat)? Lijkt mij goedkoper en meer slagkracht te bevatten.

Arnout Veenman, 9 september 2009 1:29 pm

@gerwin, omdat een CERT/CSIRT dicht bij haar deelnemers dient te staan. Er zijn ook overkoepelende samenwerkingsverbanden, maar je hebt altijd een lokale instantie nodig. Meer informatie staat hier bij ENISA: http://www.enisa.europa.eu/cert_inventory/index_inventory.htm .

Gerwin, 9 september 2009 4:41 pm

Ja maar als ieder land gewoon 1 persoon / land schenkt dan is dat toch wel te behapstukken en te doen? Al die verschillende eilandjes ...

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...

De jaarcijfers bekeken: AlfaNet
Ferdinand: Misschien de cijfers van dit jaar ook eens bespreken?