Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Interview voor Vrij Nederland: ‘De geheime diensten van uw provider’

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 9 november 2007 07:59 uur

Vrij Nederland: De geheime diensten van uw providerDeze week staat in Vrij Nederland een uitgebreid artikel over de bevoegdheden van politie en inlichtingendiensten om gegevens op te vragen bij providers. Ook komen de gevolgen van dataretentie aan bod.

Voor het artikel ben ik zelf door Vrij Nederland geïnterviewd en heb ik vanuit het perspectief van de kleine webhosters die verenigd zijn in ISPConnect, verteld hoe zij denken over:

Immuniteit voor webhosters (pagina 39):

Voor de kleine providers met maximaal tienduizend klanten, van wie er in Nederland een paar honderd zijn, ligt het anders. ‘Zij zouden heel blij zijn met immuniteit’, zegt Arnout Veenman die optreedt als vertegenwoordiger van de providers die in grootte variëren van één tot dertig werknemers. ‘Voor hen is het veel te duur om een juridisch medewerker in dienst te nemen om te checken of het allemaal klopt. Zij voldoen aan verzoeken van politie, vertrouwen er op dat die te goeder trouw handelt en hopen er nooit meer iets van te horen’

De gevolgen van dataretentie voor webhosters (pagina 44):

De kleine providers hebben al helemaal geen idee wat hun boven het hoofd hangt. ‘Ze wachten de boete wel af’, zegt hun vertegenwoordiger Arnout Veenman. ‘Ze weten niet wat er van hen verwacht wordt en of ze aan de bewaarplicht zullen kunnen voldoen. Je moet wel bedenken dat zij niet zoals de grote jongens met mensen van de ministeries om de tafel zitten. Als de bewaarplicht per 1 januari volgend jaar een feit is, hebben zij een probleem’

Haal de Vrij Nederland bij je boekhandel, zodat je het hele artikel kan lezen!

ISPam.nl Job board

Rik, 9 november 2007 9:41 am

Netjes!

Persoonlijk denk ik dat het ontzien van de kleinere providers ( - 10.000 klanten zoals je zei), in combinatie met een kleine vergoeding per opvraag, voor de meeste geen probleem moet vormen.

De kans dat men een oproep krijgt is relatief klein natuurlijk. Ik denk niet dat je moet denken aan meerdere oproepen per maand bijvoorbeeld, maar eerder aan een paar per jaar (voor de kleinere ISP's).

De grote kabelaars en ISP's gaan er hoe dan ook een berg extra kosten door krijgen. Ik blijf van mening dat de kosten hiervoor ten alle tijden vergoed zouden moeten worden door de overheid. Dit aangezien dit kan vallen binnen de (hoge-) budgetten die beschikbaar zijn voor terrorismebestrijding. Daar is het tenslotte voor bedoeld.

Thijs | HostWise, 9 november 2007 9:57 am

Mijn complimenten Arnout! Vereniging ISPConnect Nederland begint meer en meer serieuzere vormen aan te nemen.

Anonymous Coward, 9 november 2007 10:19 am

Het is natuurlijk wel zo dat de meeste hosting bedrijven niet onder de telecommunicatiewet vallen en daarmee niet aftapbaar hoeven te zijn of aan dataretentie hoeven te voldoen. Zie hiervoor bijvoorbeeld de evaluatie van aftappen door de Universiteit van Tilburg. Voor hen zal op basis van de wet op de computercriminaliteit en dergelijke artikelen een bevel gegeven moeten worden.

Rik, 9 november 2007 10:29 am

Ik ga er wel vanuit dat niet elke BOA gegevens kan en mag opvragen. Het is opgezet tegen terrorisme en fraude, dan ook alleen die diensten die daarop zijn gericht toegang geven.

Een gerechtelijk bevel zou dat kunnen uitsluiten. Is een aanvraag niet op die twee vlakken gericht dan geen bevel afgeven.

Remon, 9 november 2007 11:40 am

"Voor de kleine providers met maximaal tienduizend klanten, van wie er in Nederland een paar honderd zijn, ligt het anders."

Er zijn ruim 2000 webhosters met minder dan 10 000 klanten in Nederland, niet enkele honderden. De hoeveelheid SIDN leden geeft je een goede indruk hiervan.

Daarnaast is er nog een hele groep resellers van diensten. Ik heb geen exacte cijfers, maar ik verwacht dat er zeker ongeveer 5000 partijen actief zijn in Nederland die webhosting aanbieden.

Rik, 9 november 2007 11:58 am

... Die allemaal de kans lopen een enkele keer per jaar te worden aangesproken.

@ Remon: De lijst met namen van ISDN bevat voor een zeer groot deel bedrijven, organisaties en overheden welke niet als ISP fungeren.

5000 is veel te veel ;)

Remon, 9 november 2007 12:20 pm

Maar 2000 halen we makkelijk denk ik.

Webhosters.nl heeft maar een deel van de webhosters in hun bestand, (van Belgie en Nederland) maar dat zijn er volgens hun zeggen al 1693 verschillende providers.

Mark, 9 november 2007 2:45 pm

@Remon:
En daarbij zitten ook veel dubbele, zelf ga ik uit van 1000-1500 hosters in Nederland. Hierbij ga ik uit van de hosters met KVK en BTW nummer.

Rik, 9 november 2007 3:01 pm

Ik meen in 2003 lag dat aantal inderdaad rond de 1500 (met KvK). Zal nu niet extreem veel meer zijn.

Nijman, 10 november 2007 10:47 am

De overheid heeft mijn inziens de plicht om webhosters die aan dataretentie mee moeten doen. Er wordt ontzettend veel geschreven in de pers, maar niemand weet hoe het nu precies ziet en van de overheid heeft volgens mij ook niemand gehoord tenzij je Xs4ALL, Planet of KPN heet.

Nijman, 10 november 2007 10:48 am

De overheid heeft mijn inziens de plicht om webhosters die aan dataretentie mee moeten doen... te informeren...

Randy, 11 november 2007 2:55 am

Nee, als hoster moet je (naast de markt) de wet kennen. En niet andersom.

Mark, 11 november 2007 9:28 am

@Nijman en Randy:
Nieuwe wetten moeten gepubliceerd worden in de staatscourant en voor zover ik weet heeft het daar nog niet ingestaan. Via dat medium moet de overheid de burger/bedrijven/maatschappij eenmalig informeren over wetswijzigingen.

Martijn Veldhuizen, 11 november 2007 7:52 pm

Ik heb tot op heden geen publicatie ergens gelezen?
Kan iemand dat bevestigen?

Arnout Veenman, 11 november 2007 8:08 pm

Martijn, het dataretentie wetsvoorstel wordt op dit moment nog behandeld in de Tweede Kamer, waar door Pechtold [url=http://www.ispam.nl/archives/1174/ispamnl-genoemd-als-bron-in-dataretentie-amendement-pechtold/]een amendement[/url] om dataretentie te verkorten tot 6 maanden is ingediend en daarna moet het wetsvoorstel in de Eerste Kamer worden behandeld, waar Senator Franken mogelijk het wetsvoorstel zal [url=http://www.ispam.nl/archives/1251/senator-franken-wat-gaat-dataretentie-de-consument-kosten/]torpederen[/url].

De strijd is in Nederland dus nog niet gestreden en van publicatie in de Staatscourant kan dus nog geen sprake zijn.

Martijn Veldhuizen, 11 november 2007 8:13 pm

ik was al bang :)

Thijn, 11 november 2007 10:14 pm

‘Zij zouden heel blij zijn met immuniteit’, zegt Arnout Veenman die optreedt als vertegenwoordiger van de providers die in grootte variëren van één tot dertig werknemers.

Geeft naar mijn idee toch een iets wat vertekend beeld, je treedt op als vertegenwoordiger namens ISPconnect, hosters die niet zijn aangesloten vertegenwoordig je niet. Verder vraag ik me af in hoeverre er overleg is geweest met de leden betreffende het standpunt....

Mark, 12 november 2007 12:46 am

@Thijn:
Persoonlijk vind ik helderheid belangrijker dan immuniteit (zolang maar zeer duidelijk is wie beslist en wie wanneer verantwoordelijk is en er duidelijke zaken zijn waarmee het te vergelijken is dan is het op zich perfect, hoewel immuniteit altijd handig kan zijn).

Niels, 14 november 2007 2:07 pm

"in combinatie met een kleine vergoeding per opvraag, voor de meeste geen probleem moet vormen."

Een hele kleine vergoeding inderdaad, 4 euro per tap. In andere landen gaat dat om honderden euro's of dollars per tap, maar hier bepaalt de minister gewoon het bedrag, en dan is het slikken of stikken.

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

Uitgelicht bedrijfsnieuws van 5 oktober 2016
http://www./: What a fun post. yesterday while reading Home Is Where The Wine Is the author mentioned several tim...

Top 3 bedrijfsnieuws van afgelopen week: Previder, BIT en Schuberg Phillis
Jan J: Welke artikels zijn nu echte journalistiek en welke zijn gewoon reclame artikels zoals die over Vime...

De marktwaarde van werknemers van datacenters en hosters
Jan J: Welke artikels zijn nu echte journalistiek en welke zijn gewoon reclame artikels zoals die over Vime...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jan J: Welke artikels zijn nu echte journalistiek en welke zijn gewoon reclame artikels zoals die over Vime...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jan J: Welke artikels zijn nu echte journalistiek en welke zijn gewoon reclame artikels zoals die over Vime...