Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

13.000 Duitsers beginnen rechtszaak tegen dataretentie wetgeving

 • Door
 • Veenman
 • geplaatst op
 • 21 november 2007 08:03 uur

13.000 Duitsers beginnen rechtszaak tegen dataretentiewetTotaal hebben maar liefst 13.000 Duitsers zich verzameld in de actiegroep Arbeitskreis Vorratsdatenspeicherung, die een rechtszaak gaat beginnen tegen de dataretentie wetgeving, omdat deze in strijd is met de Duitse grondwet, zo meldt heise online.

Ondermeer de Duitse vereniging van journalisten heeft haar 25.000 leden opgeroepen om zich aan te sluiten bij de rechtszaak. Dataretentie maakt het voor journalisten namelijk vrijwel onmogelijk om hun bronnen adequaat te beschermen.

Nederland zit stil en verroert zich niet
In Duitsland waren er massale protesten en demonstraties tegen dataretentie. Nu de dataretentiewet is aangenomen, blijven mensen nog steeds zo massaal doorgaan om de wet alsnog van tafel te krijgen. Zo anders is het in Nederland, nauwelijks wordt er bericht of gesproken over de 18 maanden dataretentie die het wetsvoorstel voorstelt, waarbij de het zelfs aan de ministerraad vrij te bepalen is wat er precies moet worden bewaard.

Waarschijnlijkt komt dat doordat Nederland een reputatie hoog te houden heeft, waar het gaat om het leven van oom agent makkelijk te maken. Zo is Nederland “kampioen aftappen” en Nederland heeft ook het kenteken uitgevonden, met de volgende reden:

Volgens mooie verhalen is de nummerplaat ingevoerd om politieagenten te ontzien. Zij konden die eerste auto’s nog per fiets bijhouden, maar dat werd steeds moeilijker. Door het kenteken te noteren, kon de bestuurder achteraf worden opgespoord.

Nederland slaapt rustig verder en heet de politiestaat stilletjes welkom!

ISPam.nl Job board

Arjan Bijnen, 21 november 2007 5:38 pm

Waar gaan ze deze rechtzaak houden? Een voetbalstadion of een concert hal? Als alle 13.000 mensen de zaak werkelijk ook bij willen wonen heb je echt ruimte te kort aan slechts een rechtzaal ;).

Hier in Nederland hoor je mensen enkel maar schelden maar tot actie komen blijft uit... Vindt je het gek dat het steeds meer een politiestaat begint te worden hier?

Mark, 22 november 2007 12:09 am

@Arjan:
Camera in de rechtszaal en de beelden in een stadion weergeven. Enkel de gene die spreekt even naar binnen laten en daarna zo snel mogelijk weer weg.

Peter Noot, 29 november 2007 12:58 pm

Dat het in Nederland eigenlijk oorverdovend stil is gebleven op dit punt had ik al gesignaleerd in mijn scriptie (http://www.uu.nl/content/ImpactRichtlijn.pdf) eerder dit jaar. Het is verbazingwekkend dat de Nederlandse regering bij haar keuze voor 18 maanden blijft ondanks een behoorlijk andersluidend advies van de Erasmus Universiteit. Ja, 18 maanden blijft binnen de bandbreedte vvan 6 en 24 maanden. Maar geldt ook voor 6 maanden. Protesteren tegen implementatie heeft jammer genoeg geen zin meer, Nederland dient deze richtlijn, net als andere richtlijnen, "gewoon" te implementeren.
Iets anders, kan Bits of Freedom niet opnieuw leven ingeblazen worden?

 • Pingback: dataretentiewet kamer

 • Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

  MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
  Feedback!
  Fill out my online form.
  Laatste reacties

  VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
  Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

  Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
  Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

  VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
  Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

  Nieuw kantoor voor Cegeka
  Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

  Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
  Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...