Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Gereserveerde IPv4-adressen vrijgegeven

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 19 januari 2010 08:05 uur

De pool met resterende IPv4-adressen wordt spreekwoordelijk leeggeschraapt. In RFC 5735 worden IPv4-adresblokken 14.0.0.0/8, 128.0.0.0/16, 191.255.0.0/16 en 223.255.255.0/24 vrijgegeven voor uitgifte door de Regional Internet Registries (RIR’s). Daarnaast komen ook 24.0.0.0/8 en 39.0.0.0/8 terug naar de IANA pool met uit te geven IPv4-adressen.

Ondanks het feit dat met deze drie /8-blokken er 50.331.904 IPv4-adressen extra kunnen worden uitgegeven, is het maar een druppel op een gloeiende plaat, omdat er op jaarbasis meer dan vijftien van deze blokken – met 16.777.216 IPv4-adressen per blok – worden opgebruikt. Binnen 600 dagen is de IANA pool leeg en niet veel later zal het laatste IPv4-adres uitgegeven zijn door de RIR’s. Providers zonder IPv6 hebben dan een probleem.

ISPam.nl Job board

Thomas Lobker, 19 januari 2010 3:42 pm

[quote]Providers zonder IPv6 hebben dan een probleem.[/quote]

Nou het ligt wel iets genuanceerder. Zolang je als aanbieder van content of internetdiensten geen nieuwe IP adressen nodig hebt blijft IPv4 gewoon prima werken.

Martijn, 19 januari 2010 3:55 pm

Totdat alle Access providers overgaan naar IPv6, en niemand jou server meer kan bereiken.

Thomas Lobker, 19 januari 2010 4:00 pm

IPv4 en IPv6 blijven gewoon naast elkaar werken. Het is niet zo dat IPv4 stopt met werken zodra providers IPv6 gaan gebruiken. Ik zie het de komende 5 jaar niet gebeuren dat providers uitsluitend IPv6 gaan aanbieden.

Als Access Provider moet je natuurlijk wel IPv6 gaan ondersteunen, want anders heeft de hele invoering van IPv6 totaal geen zin.

Marco, 19 januari 2010 7:07 pm

Mijn broer is zo iemand die nog een hele oude GSM telefoon heeft, zo'n koelkast zeg maar. 't Is een beetje een koddig gezicht, maar mijn broer vind het prima. "Wat moet ik met al die nieuwe fratsen, deze belt nog prima!". Totdat 'ie me laatst bezig zag met mijn nieuwste modelletje. Via Google Maps en ingebouwde GPS vond ik snel de weg in een vreemde stad. 'Toch wel verrekte nuttig, dat kan die van mij niet...' moest mijn broer beamen.

Wat ik wil zeggen is: Wie nu nog niet aan IPv6 wil is oubollig en loopt achter de feiten aan. En wie wil er nou klant zijn van een ouderwetse ISP? Ik niet. En ik ben niet de enige. Steeds meer mensen wijzen leveranciers die geen IPv6 doen de deur.

Mensen, IPv4 is d00d. Al lang. Met zegt dat we nog 600 dagen hebben te gaan, in werkelijkheid hebben we al jaren tekort en zijn we veroordeeld tot kromme oplossingen zoals NAT. IPv6 heeft de toekomst! Stel niet langer uit, maar doe het gewoon. Het is leuk, hip en makkelijk! En er is in toenemende mate een business case voor.

Zie bijvoorbeeld: http://www.draytek.nl/pages/producten/2130/main.htm

Martijn, 19 januari 2010 8:07 pm

Thomas:
Totdat de provider geen IPv4 adressen meer heeft, en nieuwe klanten dus alleen maar een IPv6 adres kan geven, welke dus geen ipv4 sites kunnen inzien.

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...