Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Ophef over p2p-monitor van Britse isp Virgin

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 22 januari 2010 08:03 uur

In Engeland is ophef ontstaan over een test die Virgin, één van de grootste providers in Groot-Brittannië, is gestart met omstreden monitoringsoftware. De software moet aantonen of en hoeveel abonnees film- en muziekbestanden aan het uitwisselen zijn.

De Britse brancheorganisatie voor de platenindustrie, BPI, huurt op dit moment extra personeel in om internetgebruikers van Virgin ‘af te luisteren’ om zo het downloaden van muziekbestanden en films op te sporen. De Cview-software die Virgin hiervoor gebruikt, werkt op basis van zogeheten deep packet inspection (DPI). Dit is een technologie waarmee het internetverkeer van een willekeurige internetgebruiker, zonder zijn herkenbare ip-adres, herkend kan worden.

Detica, het Londense bedrijf dat deze software heeft ontwikkeld, kan in een paar seconden zeggen of bepaalde data wordt gedownload of niet. Zo kan bijvoorbeeld worden aangetoond of iemand familiefoto’s aan het downloaden is of het nieuwste album van Lady Gaga, schrijft de Britse krant The Times.  De Cview-software helpt contentproviders en isp’s hierdoor de omvang van het p2p-verkeer over hun netwerk beter te begrijpen, zo stelt Detica in een document (pdf) over de software.

Weerstand
Virgin en Detica benadrukken dat Cview alleen bedoeld is om illegale bestandsuitwisseling aan te tonen en om de hoeveelheid aan p2p-verkeer te meten, en niet om internetgebruikers ‘af te luisteren’. Toch stuit de technologie op weerstand van advocaten en privacy-voorvechters die stellen dat het slechts een kwestie van tijd is voordat het gedrag van klanten voortdurend door internetproviders wordt gescreend. Volgens Vrigin is het gebruik van de technologie wel toegestaan zolang de verzamelde gegevens geanonimiseerd worden.

Virgin zal tijdens de test het dataverkeer van ongeveer 40 procent van zijn klanten gaan monitoren. De provider, met in totaal ongeveer vier miljoen abonnees, biedt de snelste internetverbinding en is daardoor extra aantrekkelijk voor mensen die veel illegale bestanden willen binnenhalen.

Technologie
Het gebruik van de DPI als technologie is echter wel omslachtig en tijdrovend. Volgens de fabrikant is de data die Cview verzamelt volledig geanonimiseerd. Om echt juridische stappen tegen individuele gebruikers te ondernemen, dient de Britse muziekindustrie eerst een verzoek bij de rechtbank in te dienen voordat het downloadgedrag van een verdachte in beeld kan worden gebracht. Door deze procedures lijkt de technologie niet erg praktisch voor dagelijks gebruik door de muziekindustrie.  Vooralsnog heeft de Britse overheid ook geen plannen om de technologie landelijk te gebruiken.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...